Használsz rendszeresen rozsdagátló spray-t? A rozsda megjelenése a motorkerékpárok esetében kifejezetten érzékenyen érintheti a tulajdonosokat, hiszen a helyreállítás igen költséges lehet. A rozsdásodást olyan külső tényezők, mint a víz, a só, valamint a savas eső és más vegyszerek mind tovább katalizálják. A tél közeledtével érdemes motorunk állapotát alaposan felmérni, a hibákat kijavítani, hogy a tavaszi első gurulás problémamentes legyen.

A hosszútávú, gondtalan motorozás érdekében nem árt, ha tisztában vagyunk a rozsda eltávolításának és megelőzésének módszereivel.

Hogyan is működik a rozsdagátló spray?

Amikor valamilyen rozsdagátló sprayt viszünk fel a fémre, egy áttetsző, rendkívül vékony bevonat keletkezik rajta, melynek segítségével könnyebben eltávolítható a felületi rozsda. Sajnos, ha az anyag már teljesen átrozsdásodott, a spray hatástalan lesz, mindenképpen szakember segítségét kell kérni. A rozsda feloldása után a spray egy védőréteget képez, ami hosszú időn keresztül megóvja motorodat a korróziótól.

A külső behatásoktól jobban védett részek, mint a tank alja, a műanyag-gumi burkolattal ellátott elemei a váznak akár 12 hónapon keresztül védve maradnak egy kezelés után. Az esőnek, kavicsfelverődésnek, kopásnak jobban kitett részeken gyakrabban kell korróziógátló spray-vel kezelni a felületeket.

A korróziógátló spray-k kémiailag semlegesítik az útszóró sók minden típusát, valamint az így kezelt felületek taszítják a nedvességet, ezért akár egész évben problémamentesen használhatóvá teszik a motorokat. A korróziógátló spray-k általában kenőanyagként is nagyszerűen funkcionálnak.

Érdemes már most korróziógátló spray-t vásárolni az egyik közeli boltban és kezelni a fém felületeket, ha egész évben használod a kétkerekűt, vagy ha megfelelően fel akarod készíteni a téli tárolására.

A szabadban, vagy egy fűtetlen garázsban történő tárolás miatt lecsapódó pára, komoly károkat képes okozni a fém alkatrészekben akár egyetlen tél alatt is. Az amúgy is nehezen hozzáférhető részek, ahonnan kifolyni sem tud a felgyülemlett víz jelentik a fő problémát. Szerencsére korróziógátló spray használatával ezek a pontok is megfelelően védve lesznek.

Hogyan használd a korróziógátló spray-t?

Fontos, hogy ezeket a spray-ket a megfelelő hatás érdekében meleg helyen kell tárolni és használat előtt alaposan fel kell rázni. Érdemes inkább gyakrabban, kis mennyiséget használni, mintsem egyszerre nagy mennyiséggel befújni a fém felületeket, mivel már egy egészen vékony réteg is elég a védelemhez, viszont annak folyamatosan jelen kell lenni.

A korróziógátló spray-k általában nem károsítják sem a fényezett, sem a gumi felületeket, de használat előtt mindenképpen érdemes elolvasni a kezelési útmutatóját az adott gyártó termékének. Ha megbizonyosodtál az előbbiekről, nyugodtan használd az elektromos részeken is a spray-t, melynek köszönhetően bosszantó hibáktól óvhatod meg motorkerékpárod.

A legfontosabb kötelesség egy motor esetében a folyamatos karbantartás, melynek köszönhetően a jelentősebb kiadásokat is megspórolhatod. Sokkal kellemesebb egy vázcsere költségét, inkább néhány nap hegyvidéki kanyarvadászatra fordítani, igaz?

Most, hogy azon gondolkozol, hol szerezhetnél be megfelelő korróziógátló spray-t, bátran ajánljuk neked a WD-40-et. Elég egy vékony réteget fújnod a korrodált felületre és rövid időn belül látni fogod, ahogy elkezdi feloldani a rozsdát. Néhány perc múlva egy ronggyal, vagy súlyosabb esetben egy műanyag/fém kefével távolítsd el a maradékot. Töröld szárazra, tisztára a felületet és vékony rétegben fújd be újra az esztétikus és igazán tartós megelőzés érdekében!