Tudod, hogyan tartsd karban az autód utánfutóját?

A következő rövid útmutatóból megtudhatod.

Az utánfutód ugyanolyan járműnek minősül, mint az autód vagy motorod, ezért legalább olyan körültekintően kell karbantartani, mint azokat. A gyakorlatban nagyon hasonló szolgáltatásokat végeznek, így, mint minden kerekes jármű, az útviszonyok, valamint a különféle környezeti hatások miatt idővel elöregednek és elhasználódnak.

Ezért érdekünk (és egyben kötelességünk is) a pótkocsi legnagyobb stressznek és kopásnak kitett részeinek rendszeres és folyamatos karbantartása a jármű magas szintű funkcionalitásának garantálása érdekében. Ez kiváló szolgáltatást és magas szintű biztonságot jelent. 2018-tól a 3500 kg maximális össztömegű pótkocsikat ugyanazokkal a határidőkkel kell ellenőrizni, mint az autókat, motorkerékpárokat és mopedeket: négy évvel az első nyilvántartásba vétel után, majd azt követően kétévente.

SZÜKSÉGES TERMÉKEK

 

1. LÉPÉSHogyan tartsd karban az autód utánfutóját?

FÉKKARBANTARTÁS

Ellenőrizd a fék állapotát, és ha szükséges, állítsd be vagy cseréld ki a fékbetétet. Ha a fékpofákon állítani kell, mert túl messze vannak, akkor a fékpofákat óvatosan kell érintkezésbe hozni a tárcsával. Enyhe súrlódást kell érezni, amikor a kereket kézzel forgatod a haladási irányba. Ismételd meg a műveletet az utánfutó összes kerekén. Célszerű a fékeket rendszeresen kezelni a WD-40 Specialista féktisztítóval a por és a szennyeződés eltávolítása érdekében. Gyors hatású formulája percek alatt szárad, maradványok nélkül.

 

2. LÉPÉSHogyan tartsd karban az autód utánfutóját?

VONÓFEJ KARBANTARTÁSA

A vonófej elengedhetetlen, mert a vonóhoroghoz való csatlakozás mellett csillapítja az autó és az utánfutó között kialakuló lökéseket fékezéskor és indításkor. A csappantyúkat gyakran speciális zsírzógombokkal szerelik fel, amelyeken keresztül a kézi vagy sűrített levegős szivattyú segítségével a zsírt a csillapító rendszerbe lehet pumpálni. Minden alkatrészt ajánlott megkenni WD-40 Specialista Fehér Lítium zsírral, amely hosszan tartó kenést biztosít. Nem folyik és csökkenti a súrlódási együtthatót és megkönnyíti a mozgó fém alkatrészek működését.

 

3. LÉPÉSHogyan tartsd karban az autód utánfutóját?

AZ ELEKTROMOS RENDSZER ELLENŐRZÉSE ÉS KARBANTARTÁSA

Célszerű rendszeresen ellenőrizni az elektromos vezetékek integritását. Győződj meg arról, hogy Az utánfutó csatlakozója és a lámpák elektromos érintkezői nem oxidálódtak. Ellenőrizni kell, hogy az összes jelzőelem megfelelően működik-e: az oldalsó lámpák, visszajelzők, féklámpák és ködlámpák. Az autón található csatlakozókat és az elektromos érintkezőket külső tényezők támadhatják meg. Ezért jó ötlet a csatlakozót (7 vagy 13 pólusú) és az izzólámpákat kontakt spray-vel kezelni, amely megvédi őket az oxidációtól és biztosítja a legjobb elektromos vezetőképességet.

 

4. LÉPÉSHogyan tartsd karban az autód utánfutóját?

A KEREKEK ÉS ABRONCSOK ELLENŐRZÉSE ÉS KARBANTARTÁSA

Minden utazás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a kerekeket rögzítő csavarok biztonságosan vannak-e meghúzva, és hogy a gumik megfelelően vannak-e felfújva. Ha a gumiabroncsok hidegek, ellenőrizni kell a nyomást. Rendszeresen ellenőrizd a gumiabroncs futófelületének profilmélységet a futófelületen található jelzők segítségével. A rögzített kerekekkel történő fékezés vagy a nagy sebességű hosszú utazások, ha a pótkocsi túlterhelt, károsíthatja a gumikat és rendellenes kopást okozhat. A gumiabroncsok akkor is öregszenek, ha ritkán vagy egyáltalán nem használjuk őket. A kopott gumiabroncsok növelik a megcsúszás kockázatát, ezért rendszeresen ellenőrizd a gumiabroncsaidnak épségét (nincsenek repedések, oldalvágások, kidudorodások vagy a futófelület szabálytalan kopása).

 

5. LÉPÉSHogyan tartsd karban az autód utánfutóját?

KENÉS ÉS TÁROLÁS

Ha a gépjárművet sós víz érte például télen, alaposan mosd le az összes alkatrészt, különösen a fékrendszert friss vízzel mosd le, mielőtt bármilyen kenési munkát végeznél a különféle WD-40 kenőanyagok segítségével. Rendszeresen ellenőrizd a fém alkatrészek és a festett alkatrészek rozsdásodását. A fém alkatrészeket kezeld WD-40 univerzális spray-vel. Ha az utánfutót raktárba helyezed, ne húzd be a kéziféket, és ha lehetséges, tartsd az utánfutót felemelve, hogy a gumiabroncsok ne a földön nyugodjanak.

Reméljük, hogy hasznos volt számodra az útmutató, amelyből megtudhattad, hogyan tartsd karban az autód utánfutóját, és így készen áll az útra!