Szeretnéd tudni, hogyan javítsuk meg az ereszcsatornánkat, amelyik elromlott? Ez a rövid útmutató végigvezet a javítás lépésein.

Házunk ereszcsatornája több okból is elkezdhetnek csöpögni. A leggyakoribb ok az ereszcsatorna szakaszok csatlakozásának elöregedése. Ezek az illesztések az ereszcsatorna anyagától függően eltérőek. Ennek eredményeként különböző módon lehet javítani azokat. Ritka, de előfordul az ereszcsatorna aljának lyukasodása is, ami csepegéssel jár. Egy másik lehetséges ok az ereszcsatornát összefogó kampók deformációja vagy törése: ez bekövetkezhet akár a tetőről lecsúszó hó és jég súlya, akár az ereszcsatorna belsejében felhalmozódó törmelék miatt. Végül szivárgás léphet fel a lefolyócsövekben az illesztések korróziója vagy a csövek eltömődése miatt.

DOLGOK, AMELYEKRE SZÜKSÉGED VAN

 

1. LÉPÉSHogyan javítsuk meg az ereszcsatornánkat?

AZ ERESZCSATORNA TISZTÍTÁSA

Az ereszcsatorna típusától és anyagától függetlenül a csatorna belsejét mindig alaposan meg kell tisztítani a javítások elvégzése előtt. Ez egyszerű munka, de mégis veszélyes. Először kötelekkel, hámokkal és minden más eszközzel kell biztosítani magát az esés elkerülése érdekében. Mindig használjon jól stabilizált és reteszelt biztonsági létrákat, és viseljen csúszásgátló cipőt. A tisztítást kefével és lapáttal végezzük, mindent eltávolítunk az ereszcsatorna aljáról, majd vizet öntünk rá az alapos mosáshoz. Ez alkalom annak ellenőrzésére is, hogy a lefolyócsövek gyorsan eltávolítják-e a vizet, vagy az áramlást egy elzáródás lelassítja-e.

 

2. LÉPÉS
Hogyan javítsuk meg az ereszcsatornánkat?

A RÉZBŐL, LEMEZFÉMBŐL ÉS ROZSDAMENTES ACÉLBÓL KÉSZÜLT ERESZCSATORNÁK SZIVÁRGÁSÁNAK VIZSGÁLATA

Ha szivárgások vannak az ereszcsatornák szakaszaiból, a sarkoknál vagy a lefolyócsövekhez való csatlakozásoknál, először meg kell vizsgálni a szivárgás mértékét: enyhe vagy súlyos? Az ereszcsatornák hegesztett kötéseiből származó szivárgások alapvetően kétféleképpen javíthatók: speciális termékekkel lezárva vagy az illesztéseket újrahegesztve. Ha a szivárgás súlyos, akkor fontolóra kell venni egy elem cseréjének lehetőségét is.

 

3. LÉPÉS

A FÉM ERESZCSATORNÁK ÖSSZEKÖTÉSE

Hogyan javítsuk meg az ereszcsatornánkat?

Számos olyan termék létezik a piacon, amely képes lezárni a lyukakat az ereszcsatorna alján. Ezek általában (de nem csak) bitumenes tömítő paszták, amelyek formázható tartószalagokkal együtt alkalmazhatók az alkalmazás megerősítésére és stabilizálására. A kezelendő területet alaposan meg kell tisztítani néhány permet WD-40 Univerzális Spray termékkel, majd ronggyal meg kell törölni. A tömítőanyagok alkalmazását néhány centiméterrel meg kell növelni a szivárgás területe körül. Minden termékhez egyértelmű magyarázat tartozik, hogy mit kell tenned és mennyi ideig tartanak a műveletek. Vannak olyan termékek is, amelyek sürgősségi beavatkozást tesznek lehetővé, esőben is alkalmazható, ha az ereszcsatorna szivárog.

 

4. LÉPÉSHogyan javítsuk meg az ereszcsatornánkat?

A FÉM ERESZCSATORNA JAVÍTÁSA

Ha az illesztés darabja súlyosan sérült, akkor a legjobb, ha hegesztésnél teljesen átolvasztod, réz és horganyzott fémlemez ónötvözetével, valamint rozsdamentes acél lágy forrasztással. Rozsdamentes acélból készült puha forrasztás használata esetén fontos a következő tulajdonságokkal rendelkező speciális fluxok használata:

  • a képletnek ortofoszforsav-alapúnak kell lennie
  • a fluxusnak teljesen kloridmentesnek kell lennie.

Ha ebben tapasztalatlan vagy, akkor a legjobb, ha ezt a munkát egy profi vízvezeték-szerelőre bízod.

 

5. LÉPÉSHogyan javítsuk meg az ereszcsatornánkat?

A PVC ERESZCSATORNA JAVÍTÁSA

A PVC ereszcsatornának különféle szakaszait (valamint az íveket és más alakú elemeket) speciális tömítő ragasztókkal kötik össze. Ezek idővel elöregednek, és azokat meg kell javítani. Ha az illesztés teljesen szétesik, akkor azt nagy mennyiségű PVC ragasztó tömítőanyaggal kell megjavítani, majd az összekapcsolandó alkatrészeket újrapozícionálni. Ha csak folytonossági hibák vannak, akkor a ragasztó felvihető a meglévő ragasztóra, kitöltve a hézagokat.

 

6. LÉPÉSHogyan javítsuk meg az ereszcsatornánkat?

LEFOLYÓK LEZÁRÁSA

A szivárgó csöveknél meg kell győződnöd arról, hogy a szivárgást nem a belső elzáródás okozza. Ezt úgy teheted meg, hogy felülről behúzol egy hosszú kerek csőkefét, és lefelé nyomod az esetleges eltömődéseket. A legjobb megoldás az, ha védőhálót alkalmazunk az ereszcsatornában lévő lefolyócső bejárata felett, hogy megakadályozzuk a levelek és törmelék eltömődését.

 

7. LÉPÉSHogyan javítsuk meg az ereszcsatornánkat?

A KAMPÓK JAVÍTÁSA ÉS A CSATORNA OPTIMÁLIS LEJTÉSE

A javítás befejeztével érdemes ellenőrizni az ereszcsatorna tartóhorgainak állapotát és a csatorna lejtését. Lehet, hogy a horgok lefelé hajlottak, ebben az esetben vissza kell állítani őket a megfelelő helyzetükbe. A lejtés ellenőrzésénél ne feledd, hogy az ereszcsatorna tetejétől az aljáig 1% -os lejtés a megfelelő. A meredekséget a tartóhorgok óvatos állításával és hajlításával lehet elérni.