A következő összefoglalóból megtudhatod, hogy kell a függönysínt megtisztítani.

Azért fontos a függönysínek kenése, hogy azok simán mozogjanak és ne akadjanak el. A karnison a függönypályák fémből vagy műanyagból készülnek: kisméretű csúszkákat tartalmaznak, amelyek horgokkal vannak felszerelve, és zsinórokkal lehet azokat működtetni. Vannak egy sínes függönypályák egyetlen függönnyel és kettős sínnel két függönyös verziók is. A függönysíneknek sokféle változata létezik (egyszerű, dupla és hármas): a standard szerkezet tartalmaz egy teleszkópos vagy nem teleszkópos síntartót, amely két fejjel van felszerelve, amelyek a falhoz vagy a mennyezethez vannak csatlakoztatva. A falra szerelés ideális, ha a pálya kinyúlása a falból elegendő ahhoz, hogy az ablakpanelek legalább részben kinyílhassanak; ha viszont a függöny túl közel van hozzá és akadályozza annak használatát, akkor általában a pályát a mennyezetre szerelik. Léteznek speciális típusú sínek, amelyeknek a végén a fejek különböző irányban forgathatóak, és mind a falra, mind a mennyezetre szerelhetők. A pálya típusától függetlenül a függönyt nyitó és záró csúszka mozgása nehézzé vagy zajossá válhat. Súlyos esetekben a csúszka elakadhat a pályán. A probléma megoldásához néhány lépést kell tennie.

AMIRE SZÜKSÉGED VAN

 

1. LÉPÉSHogyan kell a függönysínt megtisztítani?

TÁVOLÍTSD EL A FÜGGÖNYT ÉS A HORGOKAT

A függönytúgy kell leválasztani a csúszórendszerről, hogy ki kell oldani a csúszó siklókra helyezett gyűrűkből, és el kell távolítani a hozzájuk kapcsolódó műanyag kapcsokat is. Más függönyöknél egyszerűen a függöny tetejét megfogó bilincsek kinyitásáról van szó.

 

2. LÉPÉS

Hogyan kell a függönysínt megtisztítani?

ELLENŐRIZD A FÜGGÖNYSÍNT

Először ellenőrizd a probléma jellegét, mivel lehet, hogy az a zsinórok (vagy láncok) összekuszálódásából származik. Ebben az esetben bontsd ki a zsinórokat és ellenőrizd, hogy működik-e a rendszer.Ha a függönysínt (amint az gyakran előfordul) egyszerűen speciális tartókon rögzítik, akkor a legjobb, ha eltávolítod, hogy kényelmesebb munkát végezhess a munkafelületen.

 

3. LÉPÉS
Hogyan kell a függönysínt megtisztítani?

TISZTÍTSD MEG A SÍNT BELÜL IS

A függönypályák kenése előtt ellenőrizni kell a pálya belső üregét, mivel ott szösz, zsíros lerakódások, por és rovarok is felhalmozódhatnak. Távolítsd el ezeket az idegen elemeket porszívóval. Különösen a konyhai függönyökben lehet zsíros film, amely zavarja a csúszkák mozgását. Ebben az esetben a legjobb, ha a pályán belül permetezünk WD-40 Bike gyors hatású zsírtalanítóval, amely maradék nélkül gyorsan eltávolítja a zsírt, olajat és szennyeződéseket. Anyagok széles skáláján alkalmazható, beleértve a fémet is.

 

4. LÉPÉSHogyan kell a függönysínt megtisztítani?

KEND MEG A FÜGGÖNYSÍNEKET

Miután minden tiszta, a WD-40 Specialista Szilikon spray kenőanyaggal folytathatod a függönysín kenést. Ez a kenőanyag nem vonzza a szennyeződéseket, és kiváló kenési tulajdonságokkal rendelkezik az alkatrészek tökéletes mozgásának biztosítása érdekében. Képlete kompatibilis minden fémmel, műanyaggal, gumival és fával. Gyorsan szárad, de száraz kenőanyag-filmet hagy maga után, amely megkönnyíti a csúszkák mozgását, felszabadítva azokat, amelyeket nehezebb volt mozgatni. Ugyanezt a terméket kell alkalmazni a kis görgőgörgőkön (vagy más csúszórendszereken) is, amelyek lehetővé teszik a zsinórok csúszását és a csúszkák húzását a pályán, mind nyitáskor, mind záráskor.

 

5. LÉPÉSHogyan kell a függönysínt megtisztítani?

A SÍN ÉS A FÜGGÖNY VISSZASZERELÉSE

Miután befejezted a függönypályák kenését és ellenőrizted, hogy az összes csúszka a zsinórok meghúzásával szabadon és könnyen mozog-e, a pálya visszaállítható a helyére, és a függöny a függesztő eszközökkel felakasztható. Mindenesetre megelőzésnek az a legjobb, ha rendszeresen befújod közvetlenül a sínt anélkül, hogy eltávolítanád (de mindig átmenetileg eltávolítod a függönyt).

 

6. LÉPÉSHogyan kell a függönysínt megtisztítani?

KÜLSŐ FÜGGÖNYÖK

Ha a függöny és a függönysín a szabadban vagy nedves környezetben van, az egyik legnagyobb veszély az oxid képződése a pálya fém részein és a csúszkákon. Ebben a helyzetben kend be a függönypályákat a fent megadott instrukciók betartásával, de általános tisztítás után és kenés előtt is hasznos lehet WD-40 Univerzális spray alkalmazása, amely ellensúlyozza az oxid képződését.