Ha itt a jó idő, akkor eljött a motoros túra ideje! Persze a motoros túra mindenkinek mást és mást jelent, hiszen valaki úgy gondolja, hogy egy igazi kaland 1000 kilométer felett kezdődik. A cikkünkben mi leginkább a kisebb, 5-600 kilométeres túrákat vesszük most górcső alá.

Mielőtt tehát útnak indulnál, ülj le és készíts egy listát arról, mi szükséges egy ilyen kiruccanáshoz.

 

Enni- és innivaló

Mindenkinek szüksége van táplálékra és közel sem biztos, hogy amikor éppen megéhezel, lesz egy étterem vagy bolt a közelben. Éppen ezért mindenképpen ajánlatos valamennyi ételt és italt csomagolnod magadnak.

Azonban a melegben ezek sajnos könnyen megromlanak, így érdemes leginkább konzerveket vásárolni – vagy ha mindenképpen ragaszkodsz a szendvicshez, akkor hermetikusan záródó tasakba helyezni őket, hogy ne terjedjen el a kajaszag.

Jó ötlet még, ha nem kész szendvicset pakolsz el magaddal, hanem külön a pékárut, a szárazkolbászt és a zöldségeket, ezeket pedig bicskával felszelheted, ha éppen pihenőt vagy ebédszünetet tartatok.

 

Defektjavító készlet

Bár a szerszámokat külön is megemlítjük, a defektjavítót mégis érdemes kiemelni, hiszen defektet bárhol és bármikor kaphatsz, így jó előre felkészülni. Ha nem használtál még hasonló készletet, akkor mielőtt útnak indulsz, kérd meg egy szakavatott barátodat, hogy mutassa meg, hogyan is működik. (Amennyiben erre nincs lehetőséged, itt egy remek YouTube-os videó, amely részletesen bemutatja.)

Ne ijedj meg tőle, egyáltalán nem bonyolult!

 

Egyéb szerszámok

Ahogyan defektet is bármikor kaphatsz, úgy a bowden is bármikor elszakadhat, így mindenképpen vigyél magaddal bowdenjavító készletet. Amit emellé még érdemes beszerezni, az a csavarhúzó, a fogó és a hajtószár.

 

Motoros- és egyéb ruhák

Bár egyértelműnek tűnik, hogy a motoros túra alapkelléke a motoros ruha, mégsem maradhat ki a felsorolásból. Az, hogy milyen aláöltözetet válassz vagy milyen egyéb ruhát vigyél magaddal természetesen attól függ, hány napos a túra és előreláthatólag milyen idő lesz. A lényeg, hogy szortírozz és ne vigyél magaddal felesleges ruhadarabokat.

Motoros túrához szánt elsősegély csomag

A jobb félni, mint megijedni elvét követve érdemes beszerezni egy elsősegély csomagot, hiszen bármi megtörténhet. Szerencsére már kaphatóak kifejezetten motorosoknak szánt elsősegélycsomagok is, amelyek kis helyet foglalnak, mégis minden szükséges kötszer megtalálható bennük, amire szükséged lehet.

 

Olaj, WD-40

Ha tudod, hogy a motorod valósággal eszi az olajat, érdemes némi tartalék olajat vinned magaddal. Ami viszont mindenképp szükséges, az a láncspray, hiszen, ha nincs megfelelően olajozva, akkor könnyen elszakadhat, ami akár balesethez is vezethet. A WD-40 Motorbike Chain Lube kifejezetten motorokra szánt lánckenő spray, ami jó választás, hiszen a többi lánckenővel ellentétben kis helyet foglal.

 

Power bank

Ha lemerül a telefonod és nincs nálad GPS, akkor könnyen eltévedhetsz – nem is beszélve arról, hogy baleset esetén sem tudsz telefonálni senkinek. Éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy mindenképp vigyél magaddal egy teljesen feltöltött power banket is.

Ha te is hasznát vetted a listának, kérjük oszd meg a többiekkel is!