Mióta van meg jelenlegi motorkerékpárod? Meddig tervezed megtartani? Van bevált praktikád a motor karbantartására? Ez egy automata láncolajozó? Ismersz jó szerelőt a környéken?

A fenti kérdések bármelyik parkolóban, útszélén elhangozhatnak friss ismeretséget kötött motorosok között. Jelen blogbejegyzésünkben megosztjuk saját javaslatainkat motorkerékpárunk karbantartására, hogy ne kelljen gyakran látogatnod a szervizt!

 

Láncfeszesség

A lánc esetében sem a túl feszes, sem a túl laza beállítás nem szerencsés. A nem megfelelően beállított lánc a sebességváltó, a lánckerekek és a lánc idő előtti kopását eredményezi. Továbbá a váltások durvák, szaggatottak lehetnek, valamint korlátozhatja a hátsó felfüggesztés rugózását, melyek mind a motorozás élményét árnyalják. Apró kellemetlenségek ezek, egy szerpentinezés közben bekövetkező láncszakadáshoz képest…

Hogyan előzzük meg a fenti problémákat? Először is, olvassuk el a motorkerékpárunk használati útmutatóját, melyben minden karbantartáshoz, beállításhoz szükséges módszer, adat szerepel.

Tisztítsuk meg a láncot alaposan, ajánljuk a WD-40 Lánctisztító Spray-t, hasznos segítség lesz!

Amint eljutottunk a lánc feszességének módosításához, érdemes egy barátunk segítségét kérni, akinek súlya közel megegyezik a miénkkel, majd ültessük a motorra.  Ezáltal a láncot, a tényleges terhelésnek megfelelően állíthatjuk be, javítva a motorozás élményét és növelve motorkerékpárunk élettartamát.

A lánc beállítása után ne feledkezz meg a lánc olajozásáról, melyhez javasoljuk a WD-40 Lánckenő Spray-t!

Fontos, hogy az eredeti WD-40 Multi-Use Product nem megfelelő a lánc szakszerű olajozására!

 

Gumik

Szintén a használati útmutatót érdemes átböngészni, mellyel beállíthatjuk a gyárilag előírt guminyomást és kiválaszthatjuk a megfelelő méretű abroncsot a felnire. Minden elindulás előtt ellenőrizd a guminyomást és az abroncs sértetlenségét!

 

Fékek

Mivel már amúgy is a használati útmutatót böngészed, vess egy pillantást a fékfolyadékra. Ha a folyadék szintje alacsony, erősen szennyeződött vagy több, mint kétéves cseréltesd le szakemberrel! A féktárcsát érdemes megtisztítani WD-40 Féktisztítóval!

 

Kuplung

A motorozás élményét jelentősen meghatározza a megfelelően beállított kuplung. A kuplung beállításáról és a megfelelő holtjátékról nem kell mondanom hol találsz információt.

A bowdeneket érdemes WD-40-nel befújni minden karbantartás alkalmával, mellyel növelhetjük az élettartamukat. A megfelelő javítókészlet sajnos nem mindenki a felszerelésének alapköve, érdemes beszerezni és megtanulni a használatát!

 

Hűtés

A legtöbb modern motor olaj- vagy vízhűtéses, esetleg a kettő kombinációja, mivel a nagy teljesítményű motorok hőtermelése ellen a léghűtés nem elég hatékony. A folyadék szintjét érdemes minden karbantartás során ellenőrizni, mivel a megfelelő hűtés a motorkerékpár hosszú élettartamának garanciája. Miután megtaláltuk a hűtőrendszer tágulási tartályát, találunk rajta egy „Minimum” és egy „Maximum” jelölést. A folyadék szintjét tartsuk mindig a két jelölés között! Érdemes a hűtőfolyadékot is kétévente cserélni, ami szintén nem egy bonyolult feladat. Keressük meg a leeresztő csavart és engedjük le a folyadékot egy tárolásra megfelelő edénybe. Miután minden folyadék kifolyt a rendszerből, helyezzük vissza a záró elemet és töltsük fel ioncserélt víz és hűtőfolyadék 1:1 keverékével. Tegyünk egy kíméletes, rövid utat és töltsük fel a folyadékot a végleges szintre!

 

Mozgó részek

Minden mozgó alkatrészt tisztítsunk meg a szennyeződésektől és a régi zsírtól, melyhez érdemes a WD-40 Multi-Use Productot bevetni. A tisztítás után gondoskodjunk újra a megfelelő kenésről, zsírozzuk-olajozzuk meg a mozgó részeket! Érezni fogod a különbséget!

 

Fényezés

Egy tiszta motor egészen más érzést nyújt, mint egy poros-koszos. Nagytakarításhoz használd a WD-40 Total Wash-t, majd a tartós tisztaság érdekében fújd át Szilikon Spray-el!

 

Neked van saját bevált praktikád a motorkerékpár karbantartásra? Oszd meg velünk a tapasztalataidat!

 

Kipróbáltad tippjeink egyikét és elégedett vagy az eredménnyel? Oszd meg ismerőseiddel a bejegyzést!