Karbon vagy üvegszálas, nyitott vagy zárt, és még számtalan más módon tudunk különbséget tenni a motoros sisak típusok közt. A bukósisak kiválasztásánál az is fontos szempont, hogy városban, városon kívül vagy offroad használjuk motorunkat.

Mindazonáltal azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy kötelező, és az életünket mentheti meg egy-egy szerencsétlen helyzetben. Ezért fontos arra is figyelni, hogy kényelmes és jó méretű legyen, hogy maximális biztonságot nyújtson a számunkra. Nézzük akkor, mire érdemes figyelni a motoros sisak kiválasztása során.

 

A legfontosabb: a minőség

Mindennel úgy van az ember, hogy ahol lehet megpróbálunk spórolni, azonban a motoros sisak életmentő szerepet tölt be, ezért fontos, hogy vásárlásakor figyeljünk oda, hogy minősített, az ECE szabványoknak megfelelő bukósisakot válasszunk.

Az árkategóriákat az is befolyásolja, hogy milyen módon használjuk motorunkat, hiszen egy drágább sisak nem csak az alapvető tulajdonságokat hordozza, hanem olyan extrákkal is felszerelték, ami révén képes a magas zajszűrésre is. Ha olyan motorunk van, amivel nem közlekednünk gyorsan, akkor az olcsóbb árú termékek is jó választásnak bizonyulnak.

 

Milyen anyagból legyen?

A legtöbb motoros sisak műanyagból készül, ezek tartoznak a megfizethetőbb kategóriába, de anyagát tekintve választhatunk üvegszálas vagy karbon-kevlár típusút is. Az ECE szabályozásnak mindegyik megfelelhet, ez a tulajdonságuk inkább a bukósisakok élettartamát határozza meg. Amíg egy üvegszálas vagy kevlár sisak 5 évig is jól használható, addig egy műanyag körülbelül 3 évet bír ki, ezért érdemes átgondolni mit választunk.

 

Fontos a megfelelő méret is!

A motoros sisak kiválasztásakor nagyon fontos, hogy az a fejméretünkhöz megfelelő legyen, mert csak így fog tudni megfelelő védelmet biztosítani a számunkra motorozás közben. Először is a fejünk körfogata alapján kapjuk meg a méretet, itt ugyanúgy, mint ruhavásárláskor xxs-től xxl méretig tudunk választani. Az ez alapján kapott méretű sisakot vegyük fel és csatoljuk be az állunk alatti szíjat. A motoros sisak mérete akkor jó, ha a szíj és az állunk közé két ujjunk befér. Emellett fontos, hogy a sisak és a fejünk között ne legyen rés, valamint a homlokunknál és a tarkónknál ne nyomjon. Ezután már csak azt kell ellenőriznünk, ha enyhén előre hajtjuk a fejünket, ne forduljon le hátulról rólunk.

 

Ezek alapján már nem nehéz jó döntést hoznunk, azonban mindenképpen fontos észben tartanunk, hogy nem érdemes olyan dolgon spórolnunk, ami megmentheti az életünket! 

Ha megvan a megfelelő sisak, gondoskodj a motorod védelméről is, és használd a WD-40 Motorbike csúcsminőségű termékeit!