Te is sokat motorozol?

Akkor minden bizonnyal észrevetted már, hogy vannak bizonyos motoralkatrészek, amik több odafigyelést igényelnek. Azonban ezekre érdemes kellő figyelmet is fordítani, hiszen megfelelő karbantartással a motorod élettartamát is jelentősen megnövelheted.

Ha te is szeretnéd még sokáig, gond nélkül használni a motorkerékpárodat, akkor ezekre a motoralkatrészek állapotára kell odafigyelned!

 

A motorlánc feszessége

A lógó lánc, a nem megfelelő láncfeszesség nem csak a sebességváltó korai elhasználódásához vezethet, de balesetveszélyes is lehet.

A feszesség ellenőrzése során érdemes fellapozni a szervizkönyvet, ez ugyanis tartalmazza a szükséges értékeket. Ha esetleg hiányzik vagy nem találod az útmutatót, akkor alapesetben a láncnak, egy utcai motoron körülbelül 2-3 centiméterre kell lennie, a lengőkarhoz viszonyítva.

Az érték azonban csak akkor lesz pontos, ha oldaltámaszon vagy függőlegesen vizsgálod meg a feszességet.

A lánc állítását szintén mindig oldaltámaszon, megemelt hátsó kerékkel végezd el. Azonban azt tanácsoljuk, ha nincsenek megfelelő szerszámaid, akkor mindenképp vidd szervizbe.

Egyébként érdemes a feszességet minél sűrűbben – legalább havonta egyszer – ellenőrizni még akkor is, ha látszólag minden rendben van a motorozás során.

 

Hűtőfolyadék ellenőrzése

A hűtőfolyadék cseréje során először is le kell engedni a régi, elhasznált folyadékot, amit rendszer alján található leeresztő segítségével tehetsz meg.

Ezután jöhet a hűtőfolyadék bekeverése, ami 50%-ban desztillált vízből és 50%-ban fagyállóból áll. Hogy mekkora mennyiségre van szüksége, azt a már fent említett szervizkönyvben általában megemlítik, de egy átlagos motor esetében körülbelül 2-3 liter szükséges hozzá.

Az általad készített hűtőfolyadékot végül a radiátorsapkát lecsavarva tudod betölteni. Fontos, hogy a jelzett szintig, teljesen teletöltsd.

 

A mozgó motoralkatrészek kenése

Minden mozgóalkatrésznek szükséges némi kenés a zökkenőmentes menetteljesítmény biztosításához. Éppen ezért időnként meg kell tisztítanod például a láncot és a felfüggesztést.

 

Elsőként egy törlőkendőre (lehet használt is) spriccelj némi WD-40-et, majd távolítsd el a régi olajat a motorkerékpár láncáról. A WD-40 segítségével könnyebben lejön az odatapadt zsír és a szennyeződés.

Utána mindenképp meg kell olajozni a láncot, amelyre kiválóan alkalmas a speciálisan erre a célra fejlesztett WD-40 Specialist Motorbike Chain Lube (de lánckenő spray-ként is találkozhatsz vele).

Egyszerűen csak forgasd a hátsó kereket, közben pedig fújd a láncra és a lánckerékre úgy. Fontos, hogy utána legalább 10 percig hagyd hatni. Ezzel is biztosítod a lánc mély olajozását.

Ezek természetesen csak útmutatások, azonban azt tanácsoljuk, ha bármi problémát észlelsz a motorodon vagy nem vagy biztos magadban, mindenképp vidd szervizbe a motorkerékpárt.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy a többi motoros is láthassa!