Idén ősszel hiába csábít a messzeség minket biciklitúra szervezésére, érdemesebb belföldön programot keresni. Elvégre, kevesen vannak, akik Magyarország minden szegletét bejárták és újat már sem a hegységek, sem a síkságok nem tartogatnak számukra.

Gemenc

Ha valaki még nem járt volna Gemencen, van egy rossz hírünk, ugyanis elég egyszer megízlelni az ártéri erdők világát és attól a naptól kezdve folyamatosan visszavágyik a környékére a túrázó. Ha egy biciklitúrát szerveznénk errefelé, végig az Alföldi Kéktúra nyomvonalán haladnánk. Mindenképpen felkeresnénk a pörbölyi Ökoturisztikai Központot, valamint a Méhészeti Gyűjteményt, ahol a tárlatvezetés után, több tucatnyi mézet kóstolhatunk-vásárolhatunk. A Karapancsai Kastély és az erdei vasút – amin kerékpárt is lehet szállítani – színesítené tovább a biciklitúrát.

Őrség

Az Őrség és az Alpokalja környéke igazán sokoldalú programlehetőséget kínál a biciklitúra résztvevőinek. Az őszi színes erdei ösvényekről érdemes alkalomadtán letérni, mivel a kerékpáros úthálózat fejlesztése folyamatos, így gondtalanul el lehet pedálozni Szombathelyre és Kőszegre a világviszonylatban is ismert műemlékeket felkeresni. A kerékpározás után pedig mi eshetne jobban egy fürdőzésnél? Bükfürdőn és Sárváron nagyszerű gyógyfürdők várják a megfáradt túrázókat.

Mátra

Néhány éve adtak át a Mátrában egy 90 kilométer hosszú kerékpáros útvonalat, melyen nem csak a profik, hanem a családok és a hobbi pedálosok is élvezetes biciklitúrán vehetnek részt. Az erdei utakon futó kerékpárút már kezdettől fogva csodálatos tájakon vezetett, de azóta is folyamatosan csatolnak hozzá újabb oldalirányú bekötéseket. Egész nap sorolhatnánk a programlehetőségeket a Mátrában, a legérdekesebbek szerintünk: a Galyatetői Turistacentrum, Fenyves-pusztán az arborétum és tanösvény, valamint Parád közelében az Ilona-völgy vízesése.

Tiszta-tó

A Tiszta-tó körül nem a fenti úticélok esetén megszokott látványosságok jelentik a biciklitúra igazi értékét, hanem a tó és az azt benépesítő állat- és növényvilág közelsége, látványa. A Tisza-tó környékén jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a turizmus fellendítése érdekében. Kerékpárutak épültek, ma már számos vízi és szárazföldi sportot űzhetnek az aktív pihenésre vágyók, Tiszafüredből pedig igazi kulturális központot varázsoltak. Kifejezetten ajánlott felkeresni a Tisza-tavi Ökoturisztikai Tanösvény és Vízisétányt, valamint a Tisza-tavi madárrezervátumot, mely a világörökséghez tartozó Hortobágyi Nemzeti Park része is egyben.

Gyula

Képzeletbeli túránk egy csendes, nyugodt városba kalauzol minket, ahol kitűnően feltöltődhetünk. A Gyulai Vár és a Gyulai Almásy-Kastély felkeresése után, szeretettel várnak a Várfürdőben, ahol az ország egyik legjobb gyógyvize segíti a biciklitúra során megfáradt izmok lazításában. Érdemes a környéket még délelőtt biciklivel felfedezni és a délutánt a medencékben eltölteni.

A túrára ne felejtsd el kerékpárodat megfelelően felkészíteni, melyben a WD-40 BIKE termékei lesznek a segítségedre!