Ha téged is kapott már el nyári zápor, miközben bringáztál, akkor tudod, hogy milyen durván összepiszkolhatja a kétkerekűdet. A sárvédő ugyan téged megvéd a felcsapodó sár-, és kődaraboktól, azonban a bringa többi részét már nem. Egy ilyen eset után pedig persze szinte kötelező, a bicikli tisztítás.

 

Tudjuk, hogy sokan nehezen állnak neki, hiszen kevesen szeretnek takarítani, éppen ezért megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és könnyedén megtisztítani a kerékpárt!

 

A bicikli tisztítás akkor gyors, ha alaposan felkészülsz

Ha igazán gyors akarsz lenni, akkor a legjobb, ha előkészíted a terepet. Ehhez a művelethez a következőkre lesz szükséged:

  • Vödör és szivacs
  • Zsíroldó (opcionális)
  • Kerékpár tisztító folyadék (a legjobb, környezetbarát anyagot használsz)
  • Kefe
  • Törlőkendő
  • WD-40

Ne felejts el felvenni egy vékonyabb, bármilyen hiperben kapható gumikesztyűt. Ezzel ugyanis megvéded a kezed a kemikáliáktól, a kosztól és az olajtól is.

Amikor pedig mindezzel megvagy, máris jöhet a bicikli tisztítás következő fázisa!

 

A lánc tisztítása

A lánc tisztításához tedd állványra a biciklit, vagy kérj meg valakit, hogy segítsen, és emelje meg a kerékpár hátulját. Fújj egy kis WD-40 Bike Degreaser-t a láncra úgy, hogy közben tekered a pedált. Ezzel eléred, hogy mindenhova jusson az anyagból. Amikor végeztél, várj vele néhány másodpercet, majd kendővel alaposan töröld végig.

Fontos, hogy hagyd állni a WD-40-et, ugyanis ilyenkor bemegy a lánc közé és fellazítja az apróbb, makacs lerakódásokat is. Ezáltal sokkal könnyebben le tudod tisztítani. Mikor végeztél, fújj rá WD-40 Dry Lube-ot, amely kiváló kenőolaj és megakadályozza a lánc későbbi, esetleges rozsdásodását is.

 

Az alkatrészek és a váz tisztítása

A váltóra és a fékpofákra a jobb kenés érdekében szintén érdemes WD-40-et permetezni, ezáltal gyorsabban és pontosabban is vált és fékez majd a bringád.

A váz tisztításához a kézmeleg vízbe először mártsd bele a kefét, majd alaposan menj végig a biciklin, hogy ledörzsöld a makacsabb szennyeződéseket. Igyekezz olyan kefét választani, amely kemény, ugyanakkor kíméli a festést is.

Miután ezzel megvagy, a vödör vízbe öntsd bele az előírás szerinti mennyiségű kerékpármosó folyadékot, majd mártsd bele a szivacsot és alaposan nyomkodd addig, míg habos nem lesz. Ezután törölgesd végig alaposan, mindenhol.

Tipp: A sárhányó aljáról sokan elfeledkeznek, hiszen nincsen annyira szem előtt. Ezt először kefével érdemes tisztítani, majd szivaccsal is átmosni.

A bicikli tisztítás azonban itt még nem ér véget, hátra van ugyanis még az utolsó lépés.

 

A kerekek tisztítása

Ha szerencséd van, akkor a kerék küllői közül szimplán szivaccsal vagy kefével is el tudod távolítani a szennyeződést. Ha nem, akkor érdemes zsíroldót használnod, a lánchoz hasonló metodika alapján, vagyis fújd le, várj egy kicsit, majd egy tiszta kendővel töröld le.

Tipp: A tisztítás után érdemes megnézni a kerekek nyomását is. Az optimális keréknyomás gyerek kerékpár esetében 1,5-2,5 bar között található, city- és mountainbike-nál 2,5-3,5 bar; cross és trekking esetében 4-5 bar, országúti kerékpárnál pedig 6 bar és afeletti.

Miután pedig végeztél egy tiszta törlőkendőre spriccelj némi WD-40-et, majd törölgesd át vele az egész kerékpárt, hogy csillogó és fényes legyen a nyár többi részében!

Mint láthatod, a bicikli tisztítás nem is olyan nagy ördöngösség, csak pár hozzávaló kell hozzá, egy kis kitartás, és némi WD-40.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a többi bringás túratársaddal is!