A bicikli egyik legfontosabb alkatrésze a megfelelő állapotú lánc, mivel a pedálozással kifejtett energiát továbbítja a kerekekhez. Aki elmulasztja a karbantartást, egészen biztos, hogy nehezebben fog pedálozni, amíg a lánc el nem szakad. A bicikli lánc karbantartás szerencsére nem emészt fel túl sok időt, mindössze három lépésben összeszedtük a tennivalókat.

 

Első lépés: szemle

A földre terítsünk egy pokrócot, ha nincs alkalmas helyünk a kertben, vagy a garázsban a karbantartás elvégzésére. A biciklit fejjel lefele fordítjuk, a kormányon és az ülésen megtámasztjuk. Így a bicikli láncot könnyebb megvizsgálni, sérült szemet, rozsdát, nyúlást, szennyeződést keresve. Az első lépés igazán nem tart sokáig, viszont rengeteg bosszankodást és időt spórolhatsz meg, ha havonta egyszer megnézed a bicikli láncod állapotát.

 

Második lépés: tisztítás

A legtöbb kellék biztosan megtalálható otthonodban a bicikli lánc tisztításához, ami pedig nincs könnyen beszerezhető egy közeli barkács-, vagy bicikli boltban. A következő dolgokra lesz szükséged:

A láncot érdemes leszedni a bicikliről a patent szem eltávolításával, majd az egyik üres üveget meg kell tölteni zsíroldóval, amibe a láncot beáztathatjuk, úgy, hogy azt az oldószer teljesen befedje. Ehhez érdemes a patent szemen átfűzni egy vékonyabb drótot, majd azt az üveg szájához erősíteni. Miután az oldószer hatott, egy kisméretű kefével át kell dörzsölni a bicikli láncot, a makacsabb szennyeződések eltávolítására, egy újabb rövid zsíroldós áztatás után a láncot betehetjük a másik üvegbe, amibe forróvizet töltöttünk. Miután láncunkról az összes szennyeződés leázott és úgy ragyog, mint újkorában már csak egy dolgunk van.

 

Harmadik lépés: zsírozás

A piacon számos bicikli lánchoz tervezett kenőanyag megtalálható ma már, például csak a WD-40 kínálatában például három különböző felhasználási módhoz választhatunk speciális kenőanyagot. A zsírozás előtt a bicikli láncot szárazra kell törölni, majd helyezzük vissza a helyére. A zsírozást egyszerűbb elvégezni, ha a pedál forgatása közben adagoljuk a kenőanyagot a bicikli láncra. Nem szabad túlzásba esni, a felesleges kenőanyagot mindenképpen töröljük le egy ronggyal a karbantartás végén.