Ki ne szeretné a bicikli adta hátborzongató érzését a száguldásnak? Annak érdekében, hogy kedvenc biciklinket hosszú évekig használhassuk, megfelelő karbantartásra van szükség. Adunk néhány tippet, amit érdemes megfogadnod kerékpárod érdekében!

 

Tisztítsd rendszeresen

Talán evidensnek tűnik, mégis a leglényegesebb tennivaló biciklink állapotának megőrzéséhez a rendszeres tisztítás. Kerékpárunk nem csak esztétikai értékéből veszít, ha koszos. A szennyeződések előbb-utóbb rendkívül negatív hatást fejtenek ki a kopó-mozgó alkatrészeken, vagy azokon a pontokon, ahol a fényezés megsérült. Az így lerakodó kosz egy idő után a biciklizés élményét fogja elvenni, keservessé téve a közlekedés egyik legkörnyezetbarátabb módját.

Alapvetően a tisztításhoz egy szivacsra és némi szappanos vízre van szükséged. Ha szeretnéd az alaposságot új szintre emelni és némi időt is spórolni, akkor próbáld ki a WD-40 Bike Cleaner terméket, melyet speciálisan a kerékpárok tisztítására fejlesztettünk ki. Érdemes a jól látható, makacsabb szennyeződéseket szivaccsal és szappanos vízzel áttörölnöd, majd a WD-40 Bike Cleanerrel befújnod az egész biciklit, ami segít gyorsabban, könnyebben megszabadulnod a kosztól.

Miután megfelelően lemostad, várd meg, amíg a bicikli megszárad, majd fújd be hagyományos WD-40-el, a felesleget pedig egy ronggyal töröld le. A WD-40 víztaszító, kenő hatása miatt kerékpárod hosszú ideig garantálni fogja a biciklizés élményét!

Ellenőrizd a guminyomást

Gépjárműveken is hajlamosak vagyunk a gumik állapotát figyelmen kívül hagyni és csak akkor foglalkozni velük, amikor már komolyabb probléma adódik. Biciklin is fontos a folyamatos ellenőrzés, mivel, ha túl kicsi a guminyomás, az könnyen defekthez, balesethez vezethet. Amikor csak alkalmad nyílik rá, ellenőrizd a gumik állapotát és a nyomást bennük.

Figyelj a fékekre

Általában a járművek esetén a sebességük a fő beszédtéma és az átalakítások is annak fokozására irányulnak elsősorban. Kevesebb figyelmet kapnak a fékek, pedig a nagyobb sebesség, nagyobb felelősséget is jelent, hiszen folyamatosan kontroll alatt kell tudnod tartani. Miért van erre szükség? A kontroll azt jelenti, hogy bármilyen helyzetben a lehető leggyorsabban képes legyél a megállásra. A megfelelő fékrendszer beszerzése után, a fékbetétek kopottságát és a bowdenek (hidraulikus fék esetén az olaj) állapotát kell rendszeresen vizsgálnod. A fékek beállítása nem nehéz feladat, de ha nem vagy biztos benne, bízd szakszervizre a munkát. Ne feledd, az életed múlhat a fékeken!

Állítsd be a bicikli láncot

A biciklizés élményét jelentősen befolyásolja a lánc állapota. A lánc élettartamának és a kényelmes tekerés érdekében fontos, a megfelelő kenés biztosítása. Rendszeres időközönként érdemes zsírozni, olajozni a láncot és a lánckerekeket, viszont, egy idő után szükséges a régi kenőanyagok eltávolítása. Tehát, ha a biciklid lánckerekei és lánca fekete a kosztól, először tisztítsd meg, mondjuk a WD-40 Bike Degreaser termékkel, melyet speciálisan erre a célra fejlesztettünk. Fújd be a láncot és a lánckerekeket a WD-40 Bike Degreaserrel és hagyd néhány percig hatni, utána egy fogkefével dörzsöld át az alkatrészeket minden irányból. Ezek után a láncot és a lánckereket töröld át egy ronggyal, esetleg fújd be még egyszer a zsírtalanítóval, ha további szennyeződés maradt rajtuk.

Utolsó lépésként, ha a zsírtalanítás elkészült, vond be a megtisztított részeket megfelelő kenőanyaggal. Használhatod az eredeti WD-40-et is erre a célra. Ha biztosra akarsz menni, háromféle speciális kenőanyagot is találsz termékeink között (száraz-, nedves- és minden körülményhez való kenőanyag).

 

Neked van saját bevált praktikád a bicikli karbantartásra? Oszd meg velünk a tapasztalataidat!

 

Kipróbáltad tippjeink egyikét és elégedett vagy az eredménnyel? Oszd meg ismerőseiddel a bejegyzést!

 

Felelősségi nyilatkozat

A WD-40 termékeinek bemutatott és ismertetett felhasználási módjait a felhasználók szolgáltatták a WD-40 vállalat számára. Ezeket a felhasználási lehetőségeket a WD-40 vállalat nem tesztelte és nem is képezik a WD-40 vállalat hivatalos felhasználási ajánlásait. A WD-40 vállalat termékeinek használatakor, kérjük mindig hallgasson a józan észre! Mindig kövesse a használati utasítást és mindig tartsa szem előtt a csomagoláson feltüntetett figyelmeztetéseket!