Motoros film a túra után? Persze! Egy jó kis hosszúra nyúlt motorozás után az ember nem is vágyik másra, csak hogy leüljön egy kényelmes kanapéra, előkapjon egy finom inni- és rágcsálnivalót és benyomjon egy jó kis filmet.

Mivel a túra szelleme, a közös pillanatok emlékei ilyenkor még élénken bennünk vannak, így természetes, ha egy témába vágó filmet nézünk. Ha te is hasonlóan vélekedsz, akkor bemutatjuk a legjobb motoros film listát.

 

1. kedvenc motoros filmünk: Szelíd motorosok (1969)

Műfaj: kaland, dráma

IMDb: 7,4

Az egyik legsikeresebb és talán legismertebb motoros film a kissé régebbi, de ugyanúgy aktuális Szelíd motorosok. A Dennis Hopper által rendezett road movie nem véletlenül lett alapmű a motorosok körében, hiszen minden benne van, ami együtt jár az életérzéssel. A végtelen amerikai utak, a kitaszítottság érzése, ugyanakkor mély lenyomata a 60-as évek vége Amerikájának: hippimozgalmak, kábítószer és a társadalmi élet totális átalakulása.

 

2. motoros film ötletünk: Bármely vasárnapon (On Any Sunday) (1971)

Műfaj: sport, dokumentumfilm

IMDb: 7,8

A cím nagyon jól utal arra, amit mi motorosok is érzünk: a bizsergést és a késztetést, hogy hétvégente nyeregbe pattanjunk és szeljük az utakat. A motoros film a 70-es évek kameratechnikájához képest kitűnő mozgásokkal, lassításokkal mutatja meg a benzinszaggal átitatott szenvedélyt.

A képeken olyan időtálló motorok jelennek meg, mint a 400-as Husqvarna a korabeli Montesa és Bultaco, de persze az elmaradhatatlan Harley is. Aki szereti a dokumentarista jellegű filmeket és imádja a kétkerekűeket, azok számára kötelező darab.

 

3. motoros film javaslatunk: Che Guevara: A motoros naplója (2004)

Műfaj: kaland, életrajzi, dráma

IMDb: 7,8

Két fiatal felpattan egy régi Norton 500-asra, hogy keresztül kasul átszeljék a mesés dél-amerikai tájat. Azonban a motor cserbenhagyja őket, így kénytelenek stoppal továbbmenni.

A film azonban több mint egy klasszikus road movie (habár annak sem utolsó), hiszen az orvostanhallgatóból lett forradalmár, Che Guevara relevációját mutatja be. Itt szembesül ugyanis először a latin-amerikai nyomorral, és az igazságtalansággal.

A társadalmi problémák feszegetése mellett azonban nagyon jól működik road movie-ként is, hiszen láthatjuk a gyönyörű tájat, a Machu Picchu-t és mindent, ami jellemezte az akkori dél-amerikai mindennapokat.

A film Alberto Granado és a Ernesto Guevara naplója alapján készült.

 

4. motoros film tipp: TT3D: Closer To the Edge (2011)

Műfaj: sport, dokumentumfilm

IMDb: 8

Az előzőekhez képest kissé pörgősebb motoros film a TT3D Closer to the Edge, amely az egyik legveszélyesebb motoros versenyről, a Man TT-ről szól. A Man-szigeten már 1907 óta rendezik meg a futamokat, amely rengeteg motoros életét követelte már. Az izgalmas, 3D-s dokumentumfilm Guy Martinról szól, aki már évek óta jár a versenyekre, azonban még sohasem sikerült megnyernie.

 

5. motoros film tipp: A leggyorsabb indián (2005)

Műfaj: sport, életrajzi, dráma

IMDb: 7,8

A Leggyorsabb indián című film Burt Munro igaz történetén alapszik. A 60-as években Munro egy 1920-as Indian motorból egy valóságos “rakétát” szerelt össze. A film a szenvedélyt és az alázatot mutatja be, hiszen a férfi saját kezével készítette el azt az 1000 köbcentiméter alatti motort, amelynek 200 mérföld/órás sebességét azóta sem tudta senki felülmúlni.

Ezektől a motoros film javaslatoktól garantáltan megjön a kedved egy újabb túrához. Ha pedig engedsz az érzésnek, ne felejts el mindent bepakolni, köztük a WD-40-et!