Egy rekord felállítása nem egyszerű mutatvány. Hosszú évek kitartó munkája szükséges hozzá, és mind szellemileg, mind fizikailag a toppon kell lennie annak, aki új csúcseredményt szeretne felállítani. Éppen ezért i, a WD-40 csapata, úgy gondoljuk, hogy minden teljesítmény elismerést érdemel, legyen az bármely sporttal (például kerékpárral) kapcsolatos.

Épp ezért megmutatjuk, melyek valaha volt legnagyobb motoros rekordok, ezzel is tisztelegve azok előtt, akik képesek voltak legyőzni a határaikat.

 

1. A leggyorsabb motoros rekord

Az ötszörös világbajnok, Kenan Sofuoglu, négy hónapon keresztül készült a kísérletre, amelyet egy törökországi hídavatón mutatott be.

A török világbajnok egy 1000 köbcentis Kawasaki Ninja H2R-rel érte el a szédítő, 400 kilométer/órás végsebességet, mindösszesen fél perc alatt.

Sofuoglu egyébként 2018-ban vonult vissza, egészségügyi okokra hivatkozva.

 

2. A leghosszabb motoros ugratás

Az ausztrál származású Robbie Maddison egy egészen hihetetlen rekordot állított fel. A csúcsteljesítmény felállításához egy műlesiklásokhoz használt rámpát vett igénybe. 110 kilométer/órás sebességgel mintegy 114 métert repült, amely azóta is példa nélküli a motoros ugratások történelmében.

 

3. A legmagasabb pont, ahol valaha motor járt

A motorral elért legmagasabb pont rekordját az észak-kalkutai Disha motorkerékpár klub tagjai tartják.

A hat főből álló társaság tagjai egész egyszerűen fogták magukat és felpattantak egy Hondra Hero motorra, majd  felszáguldoztak a a Chorkangma hegységbe, amely az indiai Marsemikla közelében található.

Mintegy 6.445 méter magasságig jutottak, amely azóta is világrekordnak számít.

 

4. A leghosszabb ideig tartó egykerekűzés motoron

A japán kaszkadőr, Masaru Abe 2017-ben 13 óra leforgása alatt több mint 500 kilométert tet meg egy Yamaha Jog robogón egykerekűzve.

Ezzel egy mintegy 26 éves rekordot döntött meg, ugyanis ugyanis 1991-ben a szintén japán Yasuyuki Kudo, 8 óra 18 perc alatt 331 kilométeres távot tett meg.

Masaru Abe elmondása szerint ez volt élete legkeményebb próbatétele, a csúcseredmény elérése előtt pedig már konkrétan sírt és legszívesebben feladta volna a küzdelmet.

 

5. A legtöbb ember egy motoron

Jó kérdés, hogy hányan férnek fel egy egyszerű motorra, egy kisebb motoron ugyanis sokszor még két ember is alig fér el. Ennek tudatában szinte már-már hihetetlenül hangzik, hogy 56 embernek sikerült felszuszakolnia magát egyetlen motorkerékpárra.

A rekordot természetesen Indiában állították fel, még 2013-ban.

 

+1. Őrült motoros rekord: A leghosszabb idő, amíg valaki képes motort kiegyensúlyozni a fején

Az egyik legőrültebb motoros rekord birtokos pedig alighanem Gerard Jessie. Jessie ugyanis egy motorkerékpárral a fején egyensúlyozott, mintegy 14,93 másodpercig. Ez talán nem hangzik túl soknak, azonban vegyük figyelembe azt is, hogy egy átlagosnál könnyebb motorkerékpár súlya is körülbelül 130 kilogramm.

Ha a rekordok láttán te is kedvet kaptál a motorozáshoz, ne felejtsd el magaddal vinni a motoros felszerelések mellett a WD-40-et sem, amely a segítségedre lehet bármely nehéz esetben.

 

Források:

formula.hu

erdekesvilag.hu

auto.howstuffworks.com