Az amatőr bringásoknak gyakran van egy mumusa, amelyre nem figyelnek eléggé: ez a mumus pedig nem más, mint a biciklilánc. Pedig egy húzósabb bicikli túra előtt érdemes megvizsgálni a láncot és szükség esetén megtisztítani, megolajozni.

Azonban, ha nem tudod, hogyan is kellene nekiállni, akkor se aggódj, a cikkben ugyanis részletesen bemutatjuk!

 

Mivel kezdjem?

Az első és egyik legfontosabb lépés, a kerékpár láncának zsírtalanítása. A legtöbben simán nekilátnának egy vödör szappanos vízzel és egy drótkefével – azonban ez a módszer károsíthatja a bringád fényesítését.

A legjobb, ha egy kíméletesebb megoldást választasz. A WD-40 Bike Degreaser zsírtalanító például nem csupán a zsírt, de a brutálisabb szennyeződéseket is hatékonyan eltávolítja. Egyszerűen csak permetezd a hátsó váltóra, hagyj neki időt, hogy megfelelően felmarja a lerakódást és egy keményebb sörtéjű fogkefe segítségével tisztítsd le a szennyeződést.

 

A biciklilánc tisztítása

Még a legalaposabb tisztítás után is előfordulhat, hogy maradt némi szennyeződés a láncon vagy egyéb mozgóalkatrészen. A maradék lerakódást nyugodtan mosd le szappanos vízzel és egy szivaccsal. Ha van a közelben benzinkút vagy rendelkezel magasnyomású mosóval, akkor egyszerűen csak csapasd le tiszta vízzel a láncot és utána hagyd megszáradni a napon.

Tipp: ha van otthon slagod, de nem elég nagy a nyomás, fogd le az ujjaddal a slag végét és irányítsd a lánc felületére. Helyezd a slag végét annyira közel, amennyire csak tudod és úgy mosd le a makacs szennyeződést. (Ez is egy módszer, ha nem akarsz eltekerni a benzinkútra.)

 

Ne felejtsd el megolajozni

Miután a lánc megszáradt, gondosan be kell olajozni. És hogy milyen kenőolajat használj?

Ha esősre fordulna az idő, de ennek ellenére is szeretnél bringára pattanni, akkor a WD-40 Wet Lube nedves láncolajat ajánljuk. A szakemberek ezt az olajat kifejezetten a nyirkos, esős időre fejlesztették ki, így esőben is tovább keni a láncot.

Ha száraz, napos időben kerékpározol, akkor használj nyugodtan WD-40 Dry Lube láncolajat. Ez ugyanis egy védőréteget képez a láncon (sőt a láncszemek között is!), így megakadályozza, hogy a por behatoljon a szemek közé.

Javasoljuk, hogy minden nagyobb biciklitúra előtt végezd el a lánc tisztítását, így sokkal gyorsabban haladsz és kevesebb erőt is kell kifejtened.