Utunk megkezdése előtt érdemes átnézni a kerékpárunkat. Erre a feladatra elegendő 10 percet szánnunk, hogy biztonságosan közlekedhessünk és ne érjen minket váratlanul egy probléma.

A bicikli karbantartása fontosabb feladat, mint gondolnánk, hiszen akár balesetveszélyes is lehet, ha nem megfelelő állapotban van a kerékpárunk. Ahhoz, hogy ezt szakszerűen el tudd végezni, összegyűjtöttük, miket kell átnézned elindulás előtt.

 

Az egyik legfontosabb: a fék

Elinduláskor könnyen tudjuk ellenőrizni az állapotát, a fékek behúzásával. Ha azt tapasztalod, hogy nem fogják megfelelően a kerekeket, több hiba is számításba jöhet. Okozhatja a fékpofa részleges vagy teljes kopása, de a fékfelület elzsírosodása, elpiszkolódása is.

Az utóbbi esetben nagy segítségünkre lehet a WD-40 erre a célra kifejlesztett termékcsaládja, a WD-40 BIKE, amit úgy fejlesztettek ki, hogy maximális védelmet biztosítson a bicikli karbantartása számára az év minden napján.

 

Mindig tartsd karban a mozgó alkatrészeket!

A WD-40 BIKE Degreaser zsírtalanító kiválóan alkalmas a láncok, váltók, fogaskerekek és tárcsák tisztításához. Gyorsan száradó technológiájának köszönhetően, nem kell órákat szereléssel és tisztítással töltened, ráadásul növeli a biciklid élettartamát is.

A lánc tisztítása után, érdemes annak feszességére is figyelmet fordítani a bicikli karbantartása során, mert nincs kellemetlenebb egy menet közben leeső láncnál.

 

Látszódjunk a sötétben!

Nagyon fontos, hogy sose induljunk el megfelelő világítás nélkül, hiszen enélkül közlekedni balesetveszélyes! Ha elemes világítást használunk, mindig ellenőrizzük indulás előtt, és ha van rá lehetőségünk tartsunk magunknál pótelemet is.

Ha dinamóval világítunk és az meghibásodik, a bicikli karbantartása már nehezebb feladat. Lehet gond a vezetékeléssel, de általában egy egyszerű izzócserével meg tudjuk oldani a problémát. Sok esetben az izzó foglalatával van a gond, az azt érő nedvesség és esőzés miatt oxidálódik, emiatt nem tud megfelelően érintkezni. Ilyenkor érdemes egy kevés WD-40-et permetezni a foglalatba, és úgy visszatekerni az égőt, ezzel meghosszabbíthatjuk annak élettartamát.

 

Egy lépésre az indulástól!

Végül pedig ellenőrizd a gumikat és a bennük lévő nyomást, hogy kényelmes és biztonságos utad legyen. Ehhez nem kell mást tenned, mint felülni a biciklidre és megnézni, hogy ebben a helyzetben benyomódik-e a gumi. Ha nem, akkor megfelelő az állapota. Természetesen mindezt nyomásmérővel is ellenőrizheted, csak le kell olvasnod a kerékpárgumira írt adatokat.

A WD-40 BIKE termékcsaláddal most már neked sem jelent problémát a bicikli karbantartása!