A fékek kerékpárunk fontos részei, hiszen akár balesetveszéllyel is járhat, ha nincsenek rendszeresen karbantartva. Ezért nélkülözhetetlen, hogy bizonyos időközönként átnézzük és gondoskodjunk az állapotáról. Az alábbi cikkben teljeskörű útmutatót adunk, hogyan zajlik a bicikli fékek tisztítása és karbantartása.

Komolyabb probléma esetén érdemes szakemberhez fordulni, azonban a legtöbb esetben mi magunk, otthoni körülmények között is el tudjuk végezni ezt a feladatot.

 

Nem csak a fékek tisztítása a fontos!

A kerékpárunk fékeinek megfelelő működése kevésbé függ annak árától, márkájától, sokkal inkább a helyes beállítástól. A „V-típusú” fékek a legelterjedtebbek az újabb kerékpárokon, így nézzük át ennek a tisztítását. Első lépésként szedjük szét a fékpofát és mossuk át szappanos vízzel, kefével, többször megismételve amíg le nem tisztítjuk róla a rá került szennyeződéseket és zsiradékot. Ehhez használhatjuk a WD-40 BIKE Cleaner-t is, ami gyorsan leoldja a különféle szennyeződéseket és nagy segítségünk a fékek tisztítása során.

Előfordulhat, hogy a fékpofák megkoptak, vagy a rossz beállításnak köszönhetően nem egyenletesen koptak el. Ezt egy csiszolópapírral tudjuk orvosolni, és formára állítani. Ha ennél nagyobb problémát észlelünk, vásároljuk meg a szükséges alkatrészeket, hogy biztonságosan közlekedhessünk.

 

A beállítás a legfontosabb!

Ha megvagyunk a fékpofák alapos tisztításával és ellenőriztük a kopás állapotát, jöjjön az újbóli összeszerelés és a beállítás. Ha már helyben vagyunk, mossuk át alaposan a felniket is. A fékpofa visszahelyezése után nézzük meg, hogyan áll és állítsuk be a megfelelő szögben. Ennél a lépésnél fontos, hogy a ne álljon ferdén, egy magasságban legyen a felnivel. Ha ez megvan, tartsuk a féket behúzva és húzzuk meg a csavarokat. A fékpofák felnitől való távolságát az oldalán lévő csavarral tudjuk beállítani, ez határozza meg, hogy erősebben vagy gyengébben húzódik majd vissza a fékünk.

 

Minden fékre gondoljunk!

A „V-típusú” fékek karbantartása után térjünk át a mechanikus tárcsafékek tisztítására és beállítására. A tárcsafékeket mindkét oldalon tudjuk állítani, először a fix oldali fékpofával kezdve. Fontos, hogy a tárcsától nagyjából 1 mm távolságra kerüljön. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a másik oldal beállítása is. Ezt a nyomatékkaron lévő csavarral tudjuk megtenni és állítsuk ugyanolyan távolságra, mint a fix oldalon. Ezután már csak ellenőriznünk kell, hogy megfelelőek-e a beállítások, a kerekek elforognak- e úgy, hogy nem érnek hozzá a tárcsához? Elkezd-e fogni a fékünk a fékkar behúzásának első harmadában? Ha igen, meg is vagyunk!

 

A fékek tisztítása mellett gondoskodjunk az állapotmegőrzésről is!

Végül érdemes még egy lépést megtennünk, mégpedig azt, hogy a megfelelő szerekkel tovább növeljük a fékek élettartamát. A WD-40 BIKE termékeket széleskörűen használhatjuk a fékek tisztítása során is! Mind a karbantartáshoz, mind a zsírtalanításhoz kiválóan használhatjuk kerékpárunk állapotának megőrzése érdekében!

A WD-40 BIKE termékcsaláddal minőségi karbantartást nyújthatunk kerékpárunknak bármilyen probléma esetén!