Egy nehéz hét után nincs is jobb, mint a friss levegőn tekerni és kiszellőztetni a fejedet. Ha te is várod már a hétvégét, amikor végre biciklire pattanhatsz és szebbnél szebb helyekre tekerhetsz, akkor tarts velünk, hiszen 5 remek bicikli útvonalat mutatunk neked!

 

Budapest

Bicikli útvonal: Árpád híd budai hídfő – Budai alsó rakpart – Római part – Újpesti vasúti híd – Váci út – Árpád híd

Táv: körülbelül 20 kilométer

Annyit elárulunk, hogy nem ez a legegyszerűbb útvonal, ugyanis bizonyos szakaszokon a lépcsőkkel is meg kell küzdened. Éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy ahol tudsz, pihenj egy kicsit. Például a Római part kiválóan alkalmas a feltöltődésre, hiszen remek hekket kaphatsz.

A lényeg, hogy ne úgy fogd fel, mint egy teljesítménytúrát. Ahol sok az turista, nyugodtan szállj le és told a bringát, élvezd a levegőt és a gyönyörű látványt. Hidd el ezek minden egyes izzadságcseppet megérnek.

 

Velencei-tó

Bicikli útvonal: Gárdony- Pákozd- Nadap- Kápolnásnyék- Pákozd

Táv: körülbelül 50 kilométer

Ha a fővárosban élsz, de szeretnél picit távolabb kerülni Budapesttől, akkor sem kell sokat utaznod, elég elvonatoznod a Velencei-tóra. Szerencsére már rengeteg vasúti kocsi biciklibarát, így nem kell félned tőle, hogy otthon kell hagynod a kedvenc bicajod.

Ilyenkor, még a szezon kezdete előtt a tó gyönyörű látványán kívül meglátogathatod a pákozdi emlékművet, illetve a nadapi templomot, ahol Vörösmarty Mihály költőnk keresztelkedett.

 

Balaton

Bicikli útvonal: Balaton körút

Táv: körülbelül 204 kilométer

Kétségkívül az egyik legnépszerűbb útvonal hazánkban a Balaton körút. Nyáron rengetegen biciklizik körbe Közép-Európa legnagyobb tavát, azonban májusban még vannak kisebb-nagyobb holt időszakok, amikor az idő is kellemesebb és kevesebb turistával is találkozol.

Balatonfüreden és Tihanyban mindenképp érdemes egy hosszabb pihenőt tartani, a Tihanyi Apátságból ugyanis szemet gyönyörködtető kilátás nyílik a balatoni tájra, Füreden pedig a Tagore sétányon lehet kellemesen andalogni és fagyizni.

 

Tisza-tó környéke

Bicikli útvonal: Tiszafüred-Abádszalók-Kisköre-Sarud-Poroszló-Tiszabábolna- Egyek-Tiszafüred

Táv: körülbelül 60 kilométer

Magyarország második legnagyobb tava szintén nagy népszerűségnek örvend a bringások körében. Ez nem is csoda, hiszen fejlett infrastruktúrával rendelkezik, ráadásul tavasszal és nyáron rengeteg jó program vár.

Azonban a körbetekerésre érdemes mégis inkább a tavaszi szezont választani – hiszen így nem csupán a kánikulát, de a turistaáradatot is elkerülheted.

 

Alföld

Bicikli útvonal: Kiskunfélegyháza-Pálmonostora-Baks-Ópusztaszer-Mindszent-Mártély-Hódmezővásárhely

Táv: körülbelül 90 kilométer

Ha szeretnéd magadba szívni a hamisítatlan alföldi hangulatot, akkor bátran ajánljuk ezt a bringa útvonalat. Szinte nincs olyan település, ahol nem érdemes megállni kisebb-nagyobb pihenőt tartani, hiszen mindegyik tartogat egy-egy szuper látnivalót.

Kiskunfélegyházán a Petőfi Sándor-, illetve Móra Ferenc emlékház várja a látogatókat, ha pedig szórakozni szeretnél a családdal, feltétlenül nézzétek meg a Csillagösvény útvesztőt Ópusztaszeren. Erre a túrára érdemes legalább két napot rászánni, hogy a kirándulás minden pillanatát ki tudjátok élvezni.

 

Ha más útvonalat szeretnél, nézd meg a merretekerjek oldalát, ahol összeállíthatod a saját bicikli túrádat.

A hosszú útra pedig ne felejts el magaddal vinni elegendő folyadékot, élelmiszert, gumi foltozó készletet, pumpát és persze ne hagyd otthon a WD-40-et sem.

 

Források:

Blikk

Origo