Zongorista vagy? Akkor biztosan te is jobban szeretsz fehér, tiszta billentyűkön játszani, mint piszkos, sárgákon. Adunk egy hasznos tippet, amivel a zongorabillentyű tisztítása gyors és effektív lesz! Mielőtt kipróbálod, mindenképpen olvasd el az adott típus tisztítására vonatkozó részeket, vagy kérdezd ki gyártót a módszerrel kapcsolatban! Mindenképp először egy kis felületen, ami legkevésbé látszik, próbáld ki tippjeinket!

Tej és citromlé

A hagyományos zongorabillentyű tisztítás legtöbbször tej és a citromlé segítségével történt. Általában önmagában a citromlevet szokták használni, mivel savtartalmának köszönhetően gyorsan feloldja a szennyeződéseket. A szakértők szerint, azonban a megfelelő zsírtartalmú tej kíméletesen és hatékonyan tisztít, viszont használata során körültekintően kell eljárni és minden esetben tiszta vízzel is át kell törölni az érintett részeket.

WD-40

Sajnos bármelyik természetes szert próbálod ki, biztosan időigényesebb és kevésbé látványos lesz az eredmény, mintha WD-40-et használnál a zongorabillentyű tisztítása során is!

Nem kell mást tenned, mint egy tiszta rongyra fújj egy kevés WD-40-et, majd töröld át vele a billentyűket. Figyelj rá, hogy menet közben, ahogy a rongy koszolódik, mindig egy újabb, tiszta részére fújj egy kevés WD-40-et, nehogy a szennyeződéseket csak elkend, az eltávolításuk helyett. A zongorabillentyű tisztítása kevés más módszerrel lesz ennyire egyszerű és szemet gyönyörködtetően hatékony!

Mennyi időre lesz szükség?

Ha tejjel, vagy citromlével állsz neki a feladatnak biztosan több időre lesz szükséged, mintha WD-40-el próbálkoznál. Átlagosan a citromlével történő takarítás 20 percig tart, tejjel (az utólagos vizes tisztítás miatt) akár ennek a duplája is lehet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy néha még a hosszas tisztítás citromlével sem elég a makacsabb szennyeződések eltávolítására. A WD-40-el gyorsan és hatékonyan, akár a fenti idők tört része alatt is elkészülhetsz a billentyűk tisztításával, a szennyeződöttségtől függően. A zongorád úgy fog ragyogni, akár az új!

Miért van erre szükség?

A zongora egy összetett és kényes hangszer. A szennyeződések felhalmozódása a billentyűzeten egy idő után alapos nagytakarításért, felújításért fog kiáltani, amit kevesen tudnak elvégezni otthon. A felületi szennyeződések tisztítása egyszerűbb és költséghatékonyabb, érdemes mindig időben elvégezni, legyen az bármilyen billentyűs hangszer.

Milyen gyakran kell tisztítanod?

Természetesen ez attól függ, hogy milyen gyakran használod a zongorát. Ha minden nap játszol rajta, szükséges lehet hetente a zongorabillentyű tisztítása. Viszont vigyázz, mert a gyakori tisztítással a billentyűk gyorsabban veszíthetik el fényüket. Érdemes megtalálni az egyensúlyt és nem túlzásba vinni a billentyűk tisztítását, mivel azzal többet ártunk a felületnek, ha minden használat után alaposan letakarítjuk. A billentyűk kopásával a szennyeződések is előbb meg fognak ragadni, az apró barázdákban, amit a kopás-dörzsölés eredményez.