A tükrön maradó vízfoltok problémája, mindenki számára ismerős. Ha nincs megfelelően megtisztítva, a vízcseppek látható foltot hagynak a tükrön. Bárhol is éljen az ember, találkozott már makacs vízfoltokkal a fürdőszoba tükrön, az autó szélvédőjén és az lakás ablakain. Ha nem tisztítjuk meg időben a megfelelő módon a felületet, a víz nagyon makacs nyomot hagy és a tükröt vagy az üveget is használhatatlanná teszi. Különböző tisztítószerek állnak rendelkezésünkre, amelyek segítenek a vízfolt eltávolításban és a tükör megtisztításában. Ha többet szeretne megtudni a tükör és üvegfelületek vízfolt-mentesítéséről, olvasson tovább és ismerje meg a legegyszerűbb megoldásokat.

Vízpöttyök eltávolítása a tükörről

A konyha és fürdőszoba ablakok valamint a tükrök azok a leggyakoribb helyek, ahol vízfoltok megjelennek, hiszen a víz könnyedén kifröcskölődik a csapból. Számos technikával lehet megszabadulni ezektől a vízfoltoktól, de sok háztartásban kemény a víz és ott már nem minden módszer működik. A legtökéletesebb megoldás az lenne, ha minden egyes alkalommal megtisztítanánk a csapot és mosogatót, de kinek van erre ideje. Íme, néhány egyszerű lépés, melyekkel a tükör és az ablak is szebb lesz, mint új korában.

  1. lépés: Készítsünk egy keveréket ecetből és vízből, fele-fele arányban. Úgy a legjobb, ha minél kevesebb ásványi anyagot tartalmazó vizet tudunk használni.
  2. lépés: Vegyünk egy törölközőt és áztassuk a keverékbe. Majd ezzel a törölközővel töröljük át a felületet. Ügyeljünk rá, hogy a törölköző nedves maradjon.
  3. lépés: Vízkövesebb helyeken szorítsuk rá a törölközőt a felületre pár percig. Az ecet savassága segít feloldani a kemény víz okozta foltokat. A nedves törölközőt a tükörre vagy az ablaküvegre is ráteríthetjük, egészen addig, amíg a vízfoltok el nem tűnnek.

Ha a fenti lépéseket, nem szeretné végigcsinálni, akkor egyszerűen használhat, WD-40-et is, mivel a WD-40 a vízfoltok eltávolításában is nagyon hatékony. Ez a sokoldalú spray a tükör tisztítására is kiválóan használható, eltávolítja a vízfoltokat és ujjá varázsolja a felületet.

Vízfoltok eltávolítására nagy üvegfelületekről,  ablakokról

Más olyan terület is van, ahol a vízfoltok problémát okoznak, például a zuhany ajtókon. Ilyen nagy felületeken túlságosan időigényes lenne a fent említett ecetes vízbe áztatott törölközős módszer. Ha szeretne megszabadulni a nagy felületeken lévő vízfoltoktól, kövesse az alábbi lépéseket.

  1. lépés: Készítsünk egy keveréket vízből és ecetből, fele-fele arányban. Vegyünk egy műanyag szórófejes palackot, és öntsük bele a keveréket.
  2. lépés: Permetezzük a keveréket a vízfoltos területre. Egy törölközővel dörzsöljük meg a felületet, hogy feloldja a vízköves lerakódásokat. így könnyen eltávolítható lesz majd.
  3. lépés: Alaposan öblítsük át az üveget és távolítsuk el a felesleges vizet egy szivaccsal. Majd tisztítsuk meg a felületet egy tiszta ruhával.
  4. lépés: Ha ezek után még maradna az üvegen makacsabb vízfolt, azt feloldhatjuk egy régi fogkefe segítségével. Erősen dörzsöljük meg a területet, amíg a vízfoltok el nem tűnnek.

További tippek és trükkök

Az továbbiakban olyan kipróbált és bevált módszereket mutatunk be, amelyekkel könnyen fel tudja oldani a vízfoltok ásványianyag-tartalmát, így azok könnyen eltávolíthatóak lesznek, utána pedig nem marad más csak tiszta ablak és tükör.

WD-40:

A WD-40 nagyszerűen alkalmazható a tükör tisztásra és a vízfoltok eltávolítására. Használata nagyon egyszerű, mindössze annyit kell tennie, hogy rápermetezi a folyadékot az érintett területre és egy tiszta ruhával tisztára törli. Ezután az üvegablakok és a tükrök ragyogóak és csillogóan tiszták lesznek. Ez a módszer lehetővé teszi a vízfoltok egyszerű és gyors eltávolítását az ásványi anyagok vízben történő feloldásával és a kötések lazításával, megkönnyítve ezzel, az eltávolításukat.

Ecet:

Ha nagyon makacs foltok vannak a tükrön, használhat tömény ecetet is a tükör megtisztítására. Permetezzen ecetet az üvegre, vagy áztasson be egy törülközőt és azzal dörzsölje le foltokat. Ügyeljen rá, hogy megfelelő kesztyűt viseljen, hogy megvédje kezét a kiszáradástól.

Citromlé:

A citromlé is jól jön, ha a vízköves foltok feloldása a feladat, hiszen savassága segítségünkre lesz. Keverjen össze citromlevet vízzel, és használja ezt a keveréket a vízfoltok eltávolítására a tükör és üveg felületekről.

Szódabikarbóna:

Kiváló tisztítószer. Keverjen össze vizet és szódabikarbónát, majd kenje ezt a pasztát a tükör vagy üveg problémás területeire. Hagyja fél órán keresztül hatni, majd törölje át nedves törölközővel, ezután pedig alaposan öblítse le. A tükör szebb lesz, mint újkorában.

Sósborszesz:

Az sósborszesz is hasznos lehet, a tükör és üveg felületek tisztításakor.  Keverjen össze egy rész sósborszeszt négy rész vízzel. Ezzel a keverékkel tisztítsa meg az ablakokat. Nagyon hatásos a makacsabb vízkőfoltokra, és kiválóan megtisztítja az ablakokat és tükröket.

Gépi mosogatópor:

A mosogatógépbe való por állagú mosogatószer és a víz egyszerű keveréke is kitűnően használható a tükör és üveg felületek megtisztítására.

Háztartási ammónia:

Készítsen ammóniából és vízből keverékét, majd áztasson bele egy törülközőt és ezt használja a tükör és az ablakok tisztítására. Fontos, hogy ammónia használatakor védőkesztyűt viseljen, mert súlyos sérüléseket, bőrirritációt okozhat, ezért óvatosan alkalmazza.

Ezek az egyszerű tippek használhatóak a vízfoltok eltávolítására a tükrökről.  Azonban, ha tükörtisztításról és a vízfoltok eltávolításáról van szó, mi a WD-40-re szavazunk, mert használata nagyon könnyű, gyors és kiváló eredményt nyújt.