Amikor nyikorgó, kattogó hangot ad ki a garázsajtó, tudhatod, hogy valami baj van. Mielőtt azonban szerelőt hívnál, érdemes rápillantani, mert lehet, hogy te is simán meg tudod oldani a problémát.

Ha fogalmad sincs, hogyan indulj el, csak ülj le és olvasd el a cikket. Ugyanis mutatunk pár trükköt, amivel a garázsajtó “lehalkítható”.

 

Vigyázz magadra!

Az első és legfontosabb, hogy megbizonyosodj róla: nem fog rád csukódni a garázsajtó. Mindig figyelj arra, hogy ki legyen támasztva valamivel. Ha motoros garázskapud van, mindenképp ügyelj rá, hogy a tisztítás előtt kikapcsolod az elektronikát.

 

Tisztítsd meg

Ezután vegyél egy rongyot és szisztematikusan tisztítsd meg mindenhol. Különösen figyelj a sínekre, ahol a görgők futnak: nézd meg, nincsenek-e benne apróbb kavicsok, törmelékek, bármi, ami a garázsajtó nyikorgást okozhatja. A régi kenőanyag lepucolásához válassz másik törlőrongyot, nehogy felvidd rá a port és a koszt.

Ezenkívül érdemes a már előzőleg megtisztított síneket is befújni egy prémium kenőanyaggal, például WD-40-nel. Miután befújtad, hagyd állni néhány percig, majd utána ismét töröld szárazra. (Fontos, hogy a törlést ne hagyd ki, ugyanis nedvesen magához vonzza a koszt és a port, ami megtapad rajta.)

 

Szabadulj meg a rozsdától

Bizony, sok esetben a rozsda okozza a garázsajtó kellemetlen nyikorgását. Erre szuper választás a WD-40, amely nem csak megszünteti a már meglévő rozsdát, de megelőzi a további foltok kialakulását is.

 

Használj kenőanyagot

Miután a rozsdától is megszabadultál, már csupán egy dolog van hátra: kenőanyaggal kezelni a problémás garázsajtó részeket.

Fújd a WD-40-et a különböző forgó alkatrészekre, görgőkre, illetve a rugókra is. Itt nézd meg, nem rozsdásodtak-e be, a rugókról ugyanis az ember gyakran elfeledkezik, ezt pedig sokszor rozsdával “hálálják” meg.

Fontos! Minden esetben tájékozódj arról, hogy a garázskaput lehet, illetve ajánlott-e kenőolajjal kezelni: Ugyanis vannak bizonyos márkák, amelyeknél ez kifejezetten árthat.

 

Ha betartod ezeket a szabályokat és rendszeresen – legalább félévente – karbantartod a garázskapudat, nem csak a nyikorgást kerülheted el, de a szerelőt is kevesebbszer kell majd felhívnod.