Az üvegfelületek – azon belül is a tükör – tisztítása egy elég speciális folyamat. Biztosan te is megfigyelted már, hogy hiába a legalaposabb, legprecízebb tisztítás, a végeredmény csak nagyon ritka esetben 100%-osan kielégítő.

A cikkben megmutatjuk, hogyan lehet tökéletesen csíkmentes és csillogó a tükröd házi praktikák alkalmazásával, majd összehasonlítjuk a WD-40 nevezetű csodafegyverrel. Ha kíváncsi vagy, melyik kerül ki győztesen, akkor olvass tovább!

 

Egyszerű házi praktikák

Ablaktisztító folyadék helyett remek alternatíva az ecet, ugyanis nem csak kiválóan tisztítja a tükröket, hanem fényes felületet is biztosít. A keverék készítéséhez használj két rész vizet, egy rész ecetet, illetve néhány csepp mosogatószert. Ezt a “koktélt” jó alaposan keverd el, majd töltsd bele egy üres, előzőleg alaposan megtisztított, szórófejes flakonba. Ezután permetezd a folyadékot a tükörre, majd most át hideg vízzel és hagyd megszáradni.

A zsíros ujjlenyomatok ellen remek módszer, ha 50-50%-ban elkevered az ecetet és a vizet, majd egy kis kanálnyi mosószódát adsz hozzá. (Bár sokan nem ismerik, a mosószódát bármely nagyobb hiperben vagy háztartási boltban is megtalálhatod.) Ezután itass át vele egy tiszta, mikroszálas törlőkendőt és tisztítsd le vele a felületet, utána pedig mosd le hideg vízzel és hagyd megszáradni.

Szintén jó módszer, ha langyos ecetes vizet viszel fel a tükörre és egy szimpla újságpapírral áttörölgeted. Ez ugyanis – keménysége révén – hatékonyan eltünteti a makacsabb szennyeződéseket is.

 

Tükör tisztítása egyéb alternatívák segítségével

Borax

A hagyományos ablaktisztítókat kiválóan helyettesíti a borax. Keverj össze 2 evőkanál boraxot 3 csésze vízzel és mártsd bele a tiszta, mikroszálas kendőt. Ezzel egyszerűen eltüntetheted a szennyeződéseket.

Borotvahab

Bár furcsán hangzik, de a tükör tisztítása tökéletesen végezhető borotvahab segítségével is. Ehhez egyszerűen nyomj egy kis habot a törlőkendőre, vidd fel a tükörre, majd egy nedves papírtörlővel tisztítsd meg a tükröt.

Légfrissítő

Elsőre kicsit szintén furcsán hangozhat, de a tükör tisztítása megoldható egy légfrissítővel is. Egyszerűen csak permetezd a tükörre, és töröld le mikroszálas törlőkendővel. A tükör így nem csak tiszta, de illatos is lesz.

 

Tükör tisztítása WD-40-nel!

Ha nincs időd, sem kedved kipróbálni a fent leírt házi praktikákat, akkor használd a csodafegyvert. A WD-40 ugyanis nem csupán a makacs szennyeződéseket és az ujjlenyomatokat távolítja el, de a pöttyöket is eltüntetheti.

Ehhez egyszerűen csak permetezd a WD-40-et a tükörre, hagyd állni néhány percig, majd egy száraz törlőkendővel távolítsd el. A tükör csíkmentes és ragyogó lesz!

 

Hasznosnak találtad a tanácsokat? Oszd meg másokkal is!