A kerékpár lánc talán a legfontosabb része a kerékpárodnak. Több száz láncszemből, hengerből és lemezből áll. A lánc mozgó alkatrészei tartják fenn a kerékpár zökkenőmentes mozgását. Ezért fontos felhívni a figyelmet a kerékpárlánc karbantartására, hogy megbízhatóan és zökkenőmentesen mozoghasson. Ennél a résznél a megfelelő tisztítás és a kenés a fontos. Íme néhány egyszerű lépés, amellyel karban tarthatod a kerékpárodat, hogy mindig jó formában legyen.

1. Gyors és könnyű tisztítás :

A kerékpár lánc kapja a legtöbb port, koszt és egyéb zsíros szennyeződést. Itt van egy egyszerű módja a karbantartásnak: Helyezd a kerékpárt egy munkaállványra, vagy támaszd alá a falnál. Ez lehetővé teszi, hogy a pedálokat mindkét irányban könnyedén elforgassuk. Most fogj egy rongyot és hajtogasd össze. Permetezz rá bőven WD-40 Bike zsírtalanítót. Tekerj rá ezt a rongyot a kerékpárlánc alsó részére, és bal kézzel tartsd a helyén. Majd jobb kézzel kezd el tekerni a láncot visszafelé. Tartsd a rongyot erősen, hogy az összes koszt és szennyeződést letörölje a láncról. Nem szabad azonban olyan erősnek lennie, hogy a lánc ne tudjon mozogni.

Top kerékpár karbantartási tippek
Fontos, hogy váltakozva gyakorolj nyomást a tetejére, aljára és oldalára. Vedd le a rongyot, és hajtogasd egy tiszta oldalára, majd ismételd meg a folyamatot többször, amíg elégedett leszel a lánc tisztaságával.

Alaposabb tisztításra van szüksége a legjobb megoldás egy lánctisztító készülék használata. Ez folyékony zsírtalanítóval töltött, és a láncot a tisztító belsejébe kell helyezni, miközben a pedálok forognak. Tisztítás után a láncot töröljd le és hagyd megszáradni, mielőtt újra elindulsz a kerékpárral.

2. Jól olajozd be a láncot:

A lánc megfelelő kenése a hosszú élettartam és a szabad mozgás kulcsa. Ha nem olajozod rendszeresen a kerékpár láncát, akkor nem fogsz tudni egyenletesen haladni. A lánc kenéséhez állítsd a kerékpárt a középső fokozatra, és permetezz bőséges mennyiségű kenőanyagot a láncra. A legjobb erre a célra egy vízbázisú kerékpár lánc kenőanyag, mivel ez nem csak a lánc kenését szolgálja, hanem lehetővé teszi, hogy hosszú ideig rozsdamentes maradjon. A rozsda és a korrózió csökkenti a kerékpárlánc élettartamát; ezért fontos befektetni egy jó kenőanyagba, amely biztosítja a lánc rozsdamentességét.

Használhatod a hagyományos WD-40-et, amely egy víz-bázisú kenőanyag, így biztosítja a megfelelő mennyiségű kenést a lánchoz. Ez már évek óta a kerékpárosok és motorosok legjobb választása, és hosszú ideje tartja karban a kerékpárok láncát. Olajozza és megóvja a láncot a rozsdától és a korróziótól. Minimalizálja a szennyeződés felhalmozódását is, ami csökkenti a lánc kopását. A WD-40 Bike multifunkciós kenőanyag egy másik lehetőség. Kiváló alkalmi kerékpárosok számára, bármilyen időjárás esetén. Ha speciálisabb kenőanyagra van szükséged, akkor próbálkozz a WD-40 Bike száraz vagy nedves kenőanyagával.

Top kerékpár karbantartási tippek

3. A valami jobb, mint a semmi:

Sokan mennek hónapokig, sőt évekig anélkül, hogy megtisztítanák és megkennék a kerékpárláncokat. Vagy azért, mert nem tudják, vagy mert nincs idejük megtenni. Félhetnek attól is, hogy nem képesek megfelelően megtenni, ezért egyáltalán nem próbálják ki.
Mindig jobb a láncot először megtisztítani, mielőtt kennénk, de ha a barátaid már kint topognak, hogy induljatok, a te láncod pedig nyikorog és piszkos, akkor még mindig jobb, ha gyorsan WD-40-et permetezel rá és hagyod megszáradni. A legjobb persze egy teljes tisztítást végezni, egy egyszerű és gyors tisztítással és kenéssel, mint egyáltalán nem tisztítani és olajozni.

4. Rendszeresen ellenőrizd a láncot rozsda és kopás szempontjából:

A kerékpárlánc hengerei és más alkatrészei állandó mozgásban vannak, ezért kopásnak, rozsdanak és korróziónak vannak kitéve. Fontos ellenőrizni a kerékpárlánc kopásának jeleit és a lánc nyúlását is, hogy hosszú ideig gurulhass. A lánc túlságos nyúlása a fogaskerekek károsodásához vezethet. Mindig jobb a lánc cseréje, ha a javításra kerül a sor, mint a fogaskerekek cseréje, mivel a fogaskerekek sokkal drágábbak, mint a lánc. A lánc kopásának és elhasználódásának ellenőrzése segítheti a megelőzést.
Fontos a kerékpár karbantartása, ha hosszú ideig szeretnéd használni. Legfontosabb része, amelyet rendszeresen karban kell tartani, az a lánc.

A fent említett lépésekkel megfelelően karban tarthatod a láncot, hogy megbízhatóan és zökkenőmentesen működhessen.

Top kerékpár karbantartási tippek

Top kerékpár karbantartási tippek

Top kerékpár karbantartási tippek

nézd meg a videót:

https://www.youtube.com/watch?v=SrGSnhHhnP4

https://wd40.hu/termékek/wd-40-specialist-bike/