Hogyan tisztítsuk télen az autónkat?

 

Számodra sem volt elképzelhető az autó teljes körű tisztítása a téli szezonban? Számomra nem… Az autóm egyértelműen a nagyon piszkos utáni fokozatba esett a tisztasági spektrumon. Kívül és természetesen belül is. A gyönyörű kék fényezése matt, poros-szürkés semmilyen színű lett. Az alufelni ki sem látszott a szennyeződésektől. És ezek csak a jól észrevehető részek voltak. Így vettem egy mély levegőt, és úgy döntöttem lemosom az autómat. Nyáron még könnyű dolgom van, de télen hideg van és sokkal több a kosz az autón, mint nyáron valaha is lehet.

A legtöbb autótulajdonos – velem együtt – a leginkább arra panaszkodik a téli időszakban, hogy autója úgy vonzza a koszt, a szennyeződést, a sarat, mint mágnes a vasat. Függetlenül attól, hogy az előző állításom túlzás-e vagy sem: télen a gépkocsik pillanatok alatt piszkosak és sarasok lesznek. Mivel ez eléggé letöri az autótulajdonosok kedvét, csalódottságukban inkább nem, vagy csak ritkán tisztítják autókat.

És ezt nagyon rosszul teszik, mert pont azt nem veszik figyelembe, hogy a tisztításra a téli időszakban sokkal nagyobb szüksége van az autónknak ahhoz, hogy megóvjuk az évszak viszontagságai okozta károk állandósulásától.

Az alábbi praktikus tanácsok segítettek nekem is: t

Külső ápolási tippek:

Használjuk a slagot

A legtöbb esetben egy slagos vagy magasnyomású tisztítóval történő lemosás elég ahhoz, hogy a téli szennyeződéseket (feltapadt sár, hó, útra szórt jégoldó sók) eltüntessük az autóról. Én melegvizes magas nyomású tisztítót használtam. Ez a lépés különösen fontos azokon a helyeken, melyeket könnyen kihagyunk, mint pl. a keréktárcsa. A piszok és sár, ahogy fokozatosan rétegről rétegre egymásra épül nedvesen tartja az autó karosszériáját, mely rozsdásodáshoz vezethet.

Miután átmostuk és áttöröltük az autót, érdemes átkezelni az univerzális WD-40 spray-vel. Egy réteg a WD-40-ből az autó felszínén segít megelőzni a rozsdásodást, függetlenül attól, hogy a kocsit mennyi nedvesség éri.

Az alufelnit mossuk át keréktárcsa tisztítóval. Nagy segítség, ha van egy keréktárcsa tisztító kefénk, mert így a nehezen elérhető területeket is meg tudjuk tisztítani anélkül, hogy nagyon koszosak lennénk. Ezután fújjuk be univerzális WD-40-nel, de nagyon ügyeljünk arra, hogy a WD-40 NE folyjon rá a gumiabroncsokra! Ezt a lépést is követtem.

Használjunk autó wax-ot

Tekintettel az autónkra tapadó koszra, sárra és hóra, érdemes a mosás után felvinni egy réteg autó wax-ot, amit egy mikroszálas törlő segítségével szépen eloszlatsz az autón. Ezzel nemcsak gondoskodsz a fényezésről, hanem egy plusz védőréteggel is ellátod. Ideális esetben még a tél beállta előtt lekezelted az autót egy extra wax réteggel…de ha mégsem, sosincs késő! Kérlek ígérd meg, a következő mosás után, adsz egy wax-nyi gondoskodást az autódnak!

És ne feledd, ha a korróziótól szeretnéd autódat megóvni, akkor fújj egy réteget a régi és megbízható univerzális WD-40-ből rá. A téli autóápolás nem lesz teljes, ha kihagyjuk ezt a lépést.

Belső ápolási tippek:

Szerezz be gumiszőnyeget!

Az autókba helyezett textil padlószőnyegek nagyon jól mutatnak…nyáron! Amikor azonban beköszönt a nedves téli idő, szépen lassan rájössz, hogy a cipőddel folyamatosan hordod be a szennyeződéseket és piszkot – én még kavicsdarabokat is szoktam az autó belsejébe varázsolni…gondolom a bakancs hernyótalpából.Ahhoz, hogy ezeket a masszív szennyeződéseket alaposan kitisztítsd, jó sok időt és energiát rá kell szánnod! Persze ez sem lehetetlen, mert vannak erre speciális autóápolási termékek, de érdemes a téli időszakra beruházni egy gumi padlószőnyegre. Ezek a gumi padlószőnyegek nem drágák és könnyen tisztíthatók; és elhasználódásuk után nem okoz nagy szívfájdalmat, ha meg kell tőlük szabadulni. Mivel az én autómban alapból gumiszőnyeg van, így csak átmostam őket a magas víznyomású mosóval.

Megszívlelendő tanács: Vezess óvatosan!

Nem vagyok egy Vin Diesel a Halálos iramból, így biztosan nem fogok a kocsimmal a hóban vagy jégen driftelni. Nem én! És nem csak azért, mert biztonsági játékos vagyok, ha autóvezetésről van szó, hanem azért is mert Vin Diesel tuti nem maga tisztítja az autóját!

Amíg a haverok előtt menőn driftelünk, addig kocsink alvázára szépen fokozatosan tapad fel a hó, jég, homok, útszóró só és más téllel járó nyalánkságok.

Tehát, hacsak nem szeretnénk hosszú időt eltölteni az alváz tisztogatásával, ne próbáljunk menők lenni, különösen akkor nem, ha még nincs elég tapasztalatunk a vezetésben.

 

Ismerd meg a WD-40-t!

Függetlenül attól, hogy a korrózió ellen szeretnénk védekezni vagy rozsdát szeretnénk eltávolítani, a téli autótisztításból nem hiányozhat a WD-40. Tudod, miért? Azért, mert a WD-40 egy olyan vízkiszorító spray, amely a nedvesség minden formáját távol tartja a járműtől. Ezzel megelőzhetjük a fényezésen megjelenő baljós ronda sárgás foltok kialakulását, melyek arról (is) mesélnek, hogy a télen nem vigyáztunk az autónkra.

A WD-40 csapata azt tanácsolja, hogy a téli időszakban hetente egy alkalommal fújjuk át az autó kritikus részeit az univerzális WD-40 spray-vel, ha a célunk a korrózióvédelem. Elmúltak már azok az idők, mikor az egyetlen módja annak, hogy az autót megóvjuk a rozsdától a téli időszakban a garázsban tárolás volt a megoldás. A WD-40-nel életünk egyszerűbbé, kényelmesebbé és könnyebbé vált.