Rengeteg műhelyben árválkodik és rozsdásodik anyacsavar. Ezeket sokan csak fogják és egyszerűen kidobják a szemétbe, pedig egy kis időráfordítással teljesen újszerűvé varázsolhatod őket.

Hogy hogyan? Mutatjuk az egyszerű, házi trükköket!

 

1. tipp: Használj ecetet

Az ecet természetes ecetsavat tartalmaz, ami kiválóan eltávolítja a rozsdát, így az anyacsavar tisztítására is kiváló.

Keverj össze 2 evőkanál 20%-os ecetet egy kisebb pohár vízzel és rakd bele az anyacsavarokat. Hagyd őket legalább egy éjszakát ázni, majd öntsd le a vizet és tedd az anyacsavarokat egy itatósrongyra. Ezután egy kisebb kefével (lehet ez akár fogkefe is), jó erősen dörzsölve tisztítsd le a rozsdát az anyákról.

Előfordulhat, hogy elsőre nem sikerül. Ebben az esetben ismételd meg a műveletet, a második, harmadik alkalommal már biztosan eltűnik a makacs rozsda!

 

2. tipp: A citrom ereje

A másik hatásos természetes sav az ecet mellett a citromsav, amelynek hatását még jobban felturbózhatod, ha sóval kevered össze.

Fogj 2 evőkanál vizet, tedd egy kis tálkába, facsard hozzá egy citrom (vagy egy lime) levét, tegyél bele egy teáskanál sót és keverd össze. Ezután a masszába áztasd be az anyákat. (Ha több citromos masszára van szükséged, akkor a hozzávalók egyenes arányban nőnek.) Ezután tisztítsd le őket fogkefével és mosd le langyos vízzel, majd töröld őket szárazra!

 

3. tipp: Az anyacsavar és a szódabikarbóna

Az ezerarcú házi csodaszert rengeteg mindenre lehet használni, így többek között a rozsda eltávolításához is kiváló. Keverd össze a szódabikarbónát egy kisebb adag vízzel (épp annyival, hogy egy ne túl sűrű, inkább folyós masszát kapj).

Ezután dobd bele az anyákat és hagyd őket néhány órára vagy akár egy egész éjszakára. Miután az idő letelt, tisztítsd meg őket fogkefével. Meglátod majd, hogy a szódabikarbóna tulajdonképpen olyan, akár egy hatékony súrolószer.

Miután letisztítottad őket, mosd le langyos vízzel és törölgesd meg száraz ronggyal.

 

4. tipp: Használd a WD-40-et!

Ha nincs időd napokat vagy órákat várni, akkor a leggyorsabb módszer az, ha az ezerarcú WD-40-et hívod segítségül.

Rakd az anyákat egy használt ruhadarabra és fújd le őket WD-40-nel. Ezután hagyd őket néhány másodpercig, majd egyszerűen a fogkefével tisztítsd meg őket és törölgesd el.

Ennyire egyszerű!

 

Hogyan szedjem ki a rozsdafoltot a ruhámból?

A rozsda sokszor nem csak a kezet, de a ruhát is megfogja. Erre a legjobb, ha már az ismert citrom-só kombinációt alkalmazod.

Először is nedvesítsd be a ruhádat, majd keverd össze a citrom (vagy lime) levét egy kis sóval és vidd fel a felületre. Néhány percig pihentesd, majd folyóvíz alatt, a ruhát összedörzsölve távolítsd el a foltot. Ezután dobd be a mosógépbe és a ruhád máris olyan lesz, mint új korában!

Neked van valamilyen házi praktikád a rozsda eltávolítására? Oszd meg velünk!