Bármikor, bármilyen felületen ejthetünk véletlenül rúzsfoltot, melyet első látásra nehéznek tűnhet eltávolítani. Érdemes ismerni néhány praktikát, amivel a rúzsfolt eltávolítás egyszerűen és gyorsan kivitelezhető. Ahány rúzs, annyiféle rúzsfolt: tartós rúzs, matt rúzs, fényes rúzs, folyékonyrúzs, hidratáló rúzs és még sorolhatnánk.

A legtrükkösebb feladat mindenképpen a különböző textíliákból történő rúzsfolt eltávolítás. Legyen az ruhanemű, vagy egy asztalterítő, biztosan gondoltad már úgy, hogy ebből a rúzsfoltot kiszedni lehetetlen feladat. Jelen blogbejegyezésünkben a rúzsfoltok eltávolítását járjuk körbe alaposan.

Fontos, hogy a praktikák hatékonysága nagyban függ a rúzs fajtájától, a folt nagyságától és korától, azaz, hogy mennyire száradt bele az anyagba. Mielőtt nekilátsz a feladatnak, mindenképp ellenőrizd, az adott textília tisztítására vonatkozó gyártói előírásokat és egy kisebb felületen végezz próbát a technikákkal, kevésbé látható helyen!

  1. Első lépés: távolítsd el a rúzsfolt nagyját

Ha a rúzsfolt friss, azaz még nem száradt meg, akkor először óvatosan próbáld meg eltávolítani a nagyját egy papírtörlővel, vagy tiszta ronggyal. A rúzsfolt eltávolítás sokkal könnyebb és hatékonyabb lesz, ha azonnal nekilátsz!

  1. Második lépés: mosd hideg vízzel

Amint észrevetted a rúzsfoltot szalad a csaphoz és a folt hátulját közvetlenül tedd folyó, hideg víz alá. Ha sikerül a rúzsnak kellően megdermednie, akkor a nagyját a víz le is mossa, a folt nyomát pedig óvatos dörzsöléssel is eltüntetheted. Áztass, finoman dörzsölj és áztass ismét egymás után minimum 4-5 alkalommal a megfelelő eredményért!

  1. Harmadik lépés: vess be oldószert

Ha az előző lépés nem volt elegendő a folt eltávolításához ideje bevetni valamilyen oldószert. Tegyél a nedves foltra mosószert és dörzsöld finoman néhány percig, majd hagyd hatni legalább fél órán át. Öblítsd le hideg vízzel és ismételd a műveletet amíg a foltot sikerül eltüntetni.

  1. Negyedik lépés: a mindenkor bevethető ecet

Ha a fentiek kipróbálása után, még mindig látható folt maradt az anyagon, vesd be az ecetet! Fogj egy tálat, tegyél bele 10%-os ecetet, hagyd a textilt benne állni néhány órát, majd ismételd meg a harmadik lépést.

  1. Ötödik lépés: WD-40

Próbáltad már valaha WD-40-el eltüntetni a foltokat a kedvenced ruhádból, vagy terítődből? Pedig az egyik legjobban bevált módszer a WD-40 Multi Use Product segítségül hívása! Először is olvasd el a gyártói utasításokat a textílián, majd egy kevésbé látható helyen, kis felületen próbáld ki a WD-40-et. Ha nem károsítja az anyagot akkor egyszerű lesz a rúzsfolt eltávolítás.

Fújj a rúzsfoltra egy kevés WD-40-et, majd hagyd hatni néhány percig. Majd az anyagtól függően, fogkefével, vagy pamut ronggyal – amit befújtál szintén WD-40-el – kezdd el a foltot finoman dörzsölni. Ha úgy látod sikerült feloldani a foltot, fújj ismét WD-40-et és folytasd a dörzsölést még néhány percig. A textilt mosd ki előírás szerűen és úgy hordhatod akár az újat!