Rozsdafoltok eltávolítása a fürdőszobában

 

Ki ne szeretne egy kimerítő, munkával töltött nap után egy forró fürdőt venni? Kevés dolog tölt fel jobban otthon, mint alámerülni egy nagy kád gőzölgő vízbe. A relaxálást és nyugalmat azonban könnyen elronthatja néhány rozsdapötty a kád oldalán.  Ameddig nem tűnik fel a korrózió nem zavar, viszont, ha egyszer észrevetted, utána már csak azon fogsz gondolkodni, hogyan tüntesd el. A fürdőszobában megjelenő rozsdafoltok eltávolítása, – ha időben észrevettük – nem egy embert próbáló feladat. Fontos, hogy abban a pillanatban, ahogy látható jele van, vegyük fel a kesztyűt a korrózióval szemben.

A modern fürdőszobákban elsősorban a kád és a zuhanytálca van veszélynek kitéve, amik zománcozott lemezből készülnek. Az akril kádak kényesek, hogy a porcelánból készülteket ne is említsük. A lemezkádak előnye, a tartósság és az olcsóság volt, viszont, ha a felső védőréteg megsérül, vagy lekopik gyorsan rozsdásodásnak indul. Az akril és porcelán kádakat is érinthetik rozsdafoltok, de csak közvetetten, ha mondjuk egy rozsdás, csöpögő csapból folyó víz megfesti. Következő tippjeink segítségével a fürdőszobai a rozsdafoltok eltávolítása gyerekjáték lesz!

Citromlé és só keveréke

Tölts egy pohárba 1 deci citromlevet, majd tegyél hozzá 1,5 teáskanál sót. Keverd össze alaposan, hogy a só feloldódjon, különben összekarcolhatja a kád oldalát! Fogj egy tiszta rongyot és mártsd bele a sós-citromlébe. A rozsdafoltok eltávolítása időigényes feladat, a ronggyal alaposan töröld át a felületet, majd hagyd hatni, legalább 5 percet. Ismételd a műveletet addig, amíg a rozsdafoltot sikerül feloldani. Ha már nagyon előrehaladott mértékű a korrózió, próbáld ki következő tippünket.

Ecet és só keveréke

Hasonlóan az előzőkhöz oldj fel 1 deci 10%-os ecetben 1,5 teáskanál sót. Az ecetsav kitűnően távolítja el a foltokat, makacs szennyeződéseket, a rozsda ellen is hatásos. Viszont vigyázz, néhány anyag rosszul tűri az ecetezést! Végezz mindig próbát egy kisebb, félreeső területén az anyagnak. Az oldatba márts bele egy tiszta rongyot és dörzsöld át vele a korrodált felületet. A rozsdafoltok eltávolítása, még ecettel is sok időbe telhet, így, ha 2-3 átdörzsölés után nem hozta meg az ecetsav a kellő eredményt, ne ess kétségbe! Próbáld ki utolsó tippünket.

WD-40 Multi Use Product

Ha az első két megoldás nem vált be, vagy időt akarsz spórolni hívd segítségül a WD-40-et a rozsdafoltok eltávolítása során. A WD-40 szinte bármilyen felületen történő használatra alkalmas, de mindig végezz próbát használat előtt a felületen! A WD-40-el fújd be a rozsdafoltot, hagyd hatni 10 percig, majd egy ronggyal töröld le a feloldott korrózió réteget. Ilyen egyszerű. Ne felejtsd el a kádból, zuhanyzóból alaposan lemosni a WD-40-et mielőtt újra használnád! Ha leoldottad a rozsdát, szárítsd meg a felületet és valamilyen felületjavítóval adj megfelelő védelmet a fémnek a rozsda visszatérése ellen.