A megfelelő rozsdaeltávolító megtalálása bizony nem egyszerű feladat. Kísérletezhetünk természetes anyagokkal, – ha környezettudatosak szeretnénk lenni, – de ezek általában kevésbé látványos eredményt hoznak és sokkal több munkával jár a korrózió nyomainak eltávolítása. A különböző márkájú  szintetikus szerekkel pedig egy áruházat meg lehetne tölteni, melyeket részletesen most nem taglalunk.

Lássunk először néhány természetes eredetű rozsdaeltávolító szert:

Szódabikarbóna és fogkrém

Ha semmi másod nincs éppen otthon, csak a fent említett két összetevő rozsdaeltávolító célra, ne csüggedj. Keverj össze szódabikarbónát fogkrémmel, hogy egy sűrű pasztát kapj. Kend be vele a rozsdás felületet és egy tiszta, száraz ronggyal kezdd el dörzsölni a korrodált részt. Sajnos ezek az összetevők nagyon gyenge rozsdaoldó hatással rendelkeznek, inkább polírozó hatásuk miatt alkalmasak nagyon vékony réteg, felületi rozsda eltávolítására. Ha sikerrel jársz, mosd le vízzel, szárítsd meg és kend be valamilyen rozsdagátló szerrel, olajjal, zsírral a fém felületeket!

Ecet

Az ecet sikeresen veszi fel a harcot a rozsdával, citrom- és ecetsav tartalmának köszönhetően. Hátránya, hogy viszonylag sok ideig kell a rozsdás felületen hatni hagyni, vastagabb rozsdaréteg esetén pedig újra és újra áztatni kell, miközben a felsőbb rozsdarétegeket egy dörzsivel vagy drótkefével eltávolítjuk. Legalább 24 órán keresztül hagyd hatni az ecetet és utána tisztítsd meg a felületet dörzsivel, vízzel és szárítsd meg teljesen. Utolsó lépésként kezeld a fémet rozsdagátló szerrel, annak érdekében, hogy a korrózió ne támadja meg újra a fémet a közeljövőben.

Citrom

Ha nincs éppen eceted, viszont van friss citromod, citromleved vagy citromsavad akkor nem kell azonnal drága rozsdaeltávolító csodaszerért szaladnod a legközelebbi barkácsboltba. Hasonlóan működik a citromlé is, mint az ecet rozsdaeltávolító hatás tekintetében, viszont tapasztalataink szerint sokkal hatékonyabb is. Ha por állagú citromsavad van, oldd fel vízben és tömény oldatot hozz belőle létre. Áztasd be legalább 8 órára a korrodált fémeket citromsavas oldatba, hagyd hatni, majd akár drótkefével, vagy durvaszemű sóval beszórt ronggyal tisztítsd meg a maradék rozsdától is. Ne felejts el gondoskodni tisztítás után a rozsdagátlásról!

WD-40

Ha van otthon WD-40-ed, az egyik legjobb rozsdaeltávolító és rozsdagátló szer van a kezedben! Nincs más dolgod, mint befújni a korrodált felületet és néhány percig hatni hagyni. Következő lépésként fújd be újra és egy dörzsivel, vagy drótkefével segítsd a WD-40-et a rozsdaeltávolító hatás felgyorsításában. Végül egy tiszta ronggyal kell áttörölnöd a fém felületet és a rozsdagátlással már törődnöd sem kell, a WD-40 víztaszító hatása miatt!