Kevés nagyobb öröm van, mint birtokba venni az autót, amit már régen kinéztél magadnak. Sajnos a rozsda nem válogat, így, ha az autón még nem indultak meg a korróziós folyamatok, akkor előbb-utóbb fognak. A rozsda térhódításának megelőzésére, késleltetésére több lépést is tehetünk.

Miért rozsdásodik az autó?

Alapvetően, ha autónk a szabadban parkol, vagy fokozott páratartalomnak van kitéve a fém, fényezéssel nem, vagy csak vékonyan védett részeken megkezdődik a korrózió. Ha a korróziónak nem vetünk gátat, a rozsda elkezdi gyengíteni az autó leglényegesebb elemeit, amik a működéshez, vagy a biztonság garantálásához elengedhetetlenek. Nagyon fontos tehát, hogy a rozsda elleni védekezés rajta legyen minden autótulajdonos karbantartási listáján. A korróziógátlással jelentős kiadásokat spórolhatunk meg és hosszú éveken keresztül élvezhetjük, szeretett autónk nyújtotta kényelemet és biztonságot.

Hogyan védekezz a rozsda ellen?

Ha új autót vásárolsz, amin még a korróziónak nincs jele, mindenképpen érdemes egy alváz- és üreg védelemre elvinni egy karosszéria lakatoshoz, vagy gyárilag kérni a szolgáltatást.

Ha használt autót vásárolsz, mindenképpen mosd le alaposan az autót, vegyél fel szemüveget és kesztyűt, majd nézd át az utolsó hajlatig, főleg a kerékjárati évek környékén, a tető és szélvédő találkozását, valamint az alvázat. Ha kezdődő rozsdafoltot fedezel fel, ami a felületről még egyszerűen eltávolítható, tedd meg egy drótkefével, vagy csiszolópapírral, majd gondoskodj a megfelelő alváz-védelemről, festésről. A festék felvitele előtt a felületet alaposan tisztítsd meg, szennyeződés, zsír és olaj mentesnek kell lennie. A megfelelő szín kiválasztásához kérd a helyi festék szaküzlet segítségét, akik a kívánt színt kikeverik és akár spray flakonba töltik, az egyszerűbb felhordás érdekében. Fesd le a megtisztított felületet és hagyd megszáradni.

Ha minden rozsdafoltot sikeresen eltávolítottál és a helyét megfelelő festékkel bevontad, érdemes a kritikus pontokat WD-40 Multi Use Product-tal befújni, ami egy extra védelmi vonalat képez a rozsda ellen. Mindig figyelj, hogy semmilyen kenőanyag, így a WD-40 se kerüljön a fékekre vagy a gumiabroncsra!

Ha a rozsda mentesítéskor már előrehaladott korrózióval találkoztál, ami a fémet jelentősen károsította, mindig kérd szakszerviz segítségét a biztonságod érdekében!