A réz évek óta igen divatosan csillog a legkülönfélébb elemein tárgyainknak, otthonunknak, kilincsek, ágykeretek, korlátok, hangszerek és még megannyi minden készül felhasználásával. Ha te is kifejezetten kedveled a réz tárgyakat, előbb-utóbb észreveszed, hogy veszítenek fényességükből, mattulnak, patinásodnak.

 

Hogyan állíthatjuk vissza a rézfelületek fényességét?

Először is ellenőrizzük, hogy az adott tárgy valóban rézből van-e, nem csak egy vékony bevonat fedi, ami a polírozás során megsérülhet. Elég egy mágnest tartanod a réznek gondolt tárgyhoz, amit, ha nem vonz, nyugodtan megkezdheted a munkát.

 

Első lépés

A polírozást végezheted olyan egyszerű hozzávalókkal is, ami szinte biztosan rendelkezésedre áll otthonodban. Például egy fél citrom levével és egy teáskanál szódabikarbónával. Vigyázz, mert amint érintkezik a két hozzávaló, erősen pezsegni kezd majd. A pezsgés elmúltával kezdheted az összekeverést, az állaga legyen paszta szerű, amit egy kevés szódabikarbóna hozzáadásával tudsz fokozni. Természetesen a polírozandó felület nagyságától függ a bekeverendő mennyiség.

 

Második lépés

A pasztát érdemes ecsettel vagy egy puha, tiszta ronggyal felvinni a réz felületre, ha egyik sem áll épp rendelkezésünkre, akkor akár kézzel is felkenhető. Várd meg, amíg a paszta elkezd egy kicsit száradni, majd óvatosan, szigorúan egy irányba haladva, egy száraz, tiszta mikroszálas törlőkendővel kezdd el körkörös mozdulatokkal eltávolítani a pasztát a réz felületről. Ha nem vagy elégedett az eredménnyel ismételd meg a műveletet még egyszer!

 

Harmadik lépés

Az utolsó lépés egy alapos szemrevételezés, hogy sikerült-e mindenhonnan eltávolítani a polírpasztát. A biztonság kedvéért egy újabb, tiszta pamut ronggyal töröljük át a réz tárgyat. Így biztosak lehetünk benne, hogy sikerül 100%-ig eltávolítani a pasztát.

 

Bónusz tipp

Ha a réz eredeti fényét maradéktalanul szeretnéd viszont látni, polírozás után egy rongyra csepegtess oliva olajat és töröld át vele a réz felületet.

 

Ennél egyszerűbb megoldás kevés van, például a következő:

Fogj egy rongyot és egy WD-40 Multi Use Productot, majd a WD-40-et fújd egy tiszta, pamut rongyra és kezdd el áttörölni a már említett körkörös mozdulatokkal egy irányba a réz felületet. A WD-40-el történő polírozás nem csak a patinát, a mattságot tünteti el, de egy vékony fényesítő bevonatot is képez, ami hosszútávon védi a réz felületeket a környezet negatív hatásától.