A rozsdafolt megjelenése sohasem jelent jót. Amint feltűnik kedvenc autónkon, motorunkon vagy bármilyen készülékünkön vad keresgélésbe kezdünk az interneten vagy hívjuk a szerelőt/lakatost, aki súlyos tízezrek árán megoldja a problémát. Pedig némi odafigyeléssel megelőzhető rozsda, amivel rengeteg pénzt megspórolhatsz.

Azonban mielőtt hasznos tanácsokkal látnánk el, érdemes megismerni magát a jelenséget.

 

Mi az a korrózió?

A legegyszerűbben összefoglalva: a rozsdásodás akkor következik be, amikor a nedvesség a vas töredezett felületén keresztül bejut az anyagba és oxidálni kezdi azt.

A rozsdásodást azonban nem csupán a nedves levegő (az eső vagy a pára), hanem annak szén-dioxid tartalma, továbbá a savak és a sók is elősegítik. A rozsdásodás ellen legegyszerűbben úgy védekezhetsz, ha különböző védőrétegekkel vonod be a fémet, és megakadályozod, hogy a nedvesség az anyag belsejébe hatoljon.

És hogy miért rossz a rozsda?

A fém ilyenkor teljesen elgyengül és megroskad és egy idő után használhatatlanná válik. Ezenkívül rendkívül gyorsan terjed – ami miatt megéri szemfülesnek lenni és még időben elkapni a kisebb rozsdafoltokat.

 

A hatékony rozsdamentesítés

A legjobb házi praktikákról (ide kerül a blogcikk linkje) már írtunk egy korábbi cikkünkben is, azonban a legegyszerűbb és legjobb módszer a WD-40 használata.

Első lépésben permetezd az anyagot a rozsdás felületre és várj vele legalább 10 percet. Ennyi idő alatt a WD-40 elkezdi feloldani a korróziót. Miután az idő letelt, – a rozsdásodás mértékétől függően – egy erősebb drótkefével távolítsd el a rozsdát. Ha elsőre nem jött le, ne csüggedj, ugyanis valószínűleg csupán egy makacsabb folttal van dolgod. Éppen ezért ismételd meg a műveletet egészen addig, amíg a rozsda el nem tűnik.

Tipp: Ha nem szeretnél drótkefével nekilátni a rozsda eltávolításának, használj helyette bátran csiszolópapírt. Ezzel célzottabban eltüntetheted a rozsdát akár egy kisebb felületről is.

 

Előzd meg a rozsdásodást!

Miután nagy nehezen eltávolítottad a rozsdát, biztosan nem szeretnéd, hogy újra visszatérjen. Ha szeretnéd megelőzni a korróziót, permetezd a WD-40-et az adott felületre és egy tiszta törlőkendővel oszlasd el rajta szépen, egyenletesen.

A kenőolaj ugyanis egy védőréteget képez a felületen, amely taszítja a nedvességet és így meggátolja a rozsdásodást.

Ezt a kis “karbantartást” érdemes időről időre elvégezni a rozsdásodásra hajlamos szerszámokon, járműveken, hiszen így elejét veheted a rozsdának!

 

A rozsda eltávolításán kívül mire használod még a WD-40-et? Oszd meg velünk kommentben!