A garázs fontos tere az otthonoknak, hiszen a járműveken kívül számos ingóságot rejt és néhány családtag több időt tölthet benne, mint a ház bármely más részeiben. Hőszigetelési szempontból a garázskapu szokott lenni a házak egyik gyenge pontja. Ennek tudatában kétség sem férhet hozzá, hogy fontos a garázskapu karbantartás megfelelő időközönként.

A garázskapu karbantartásának lépései:

 

Csavarok

A garázskapu évente több százszor-ezerszer nyílik és záródik, a működése során vibráció keletkezik, ami miatt a csavarok, rögzítések meglazulhatnak. A laza elemek működési hibákhoz vezethetnek, valamint nem megfelelően fognak szigetelni, károkat is okozhatnak. Félévenként érdemes ellenőrizni a csavarokat és az elemeket, hátha meglazultak, elmozdultak. A probléma elhárításához szerencsére egy alapvető szerszámkészlet is elég!

 

Rugók

A garázskapuk többségét valamilyen rugós megoldással szerelik, mely nélkül igen nehézkes lenne a motoros, vagy a kézi erővel történő nyitás. Ha motorral szerelt a garázskapu, csak akkor vesszük észre a problémát, amikor már a meghajtás látja kárát, mivel a nehezebb nyitás idő előtti elhasználódást eredményez. A rugók állapotát és kiegyensúlyozott működését egyszerű ellenőrizni, elég, ha kézi erővel félig felnyitjuk a garázskaput. Ha úgy marad, a rugók megfelelően működnek, ha viszont nem, kérjük szakember segítségét!

 

Mozgó-forgó alkatrészek

A garázskapuk mozgó elemeit érdemes folyamatosan WD-40 Multi Use Product-tal megtisztítani és a gyárilag javasolt kenőanyaggal az érintett részeket ellátni. Ugyanis, ez a néhány perces művelet rengeteg pénzt és időt spórol a felhasználóknak hosszútávon.

 

Esztétika

Ha a garázskapu festett, kezelt felülete megsérül, az gyors rozsdásodáshoz vezethet. Érdemes gyakran szemrevételezni a garázskaput sérülések után kutatva, amennyiben időben észrevesszük a hibát, megelőzhetjük a további, költséges károkat.

 

Gumi elemek

A hő- és vízszigetelésről több gumi elem is gondoskodik, ezek tisztán tartása és megfelelő ápolása sok bosszúságtól fog megóvni. A munka során használhatod a WD-40 Specialist Szilikon Sprayt!

 

Biztonság

Az idő múlásával a garázskapuk egyes részei elkopnak, főleg a biztonságot garantáló elemek, melyek az alapvető mozgó részeken túl, folyamatosan használva vannak. Mondanunk sem kell, hogy mennyire fontos szeretteink és értékeink védelme érdekében, hogy a karbantartást elvégezzük. Tisztítsuk meg WD-40 Multi Use Product-al a zárak, reteszek, mozgó-forgó alkatrészeit, majd lássuk el kenőanyaggal, ami a megfelelő működést segíti. A tisztítás és olajozás alkalmával problémamentessé tehetjük a nyitást-zárást, elkerülhetjük az idő előtti kopást.

 

Valamit kifelejtettünk? Esetleg neked van más bevált módszered is a garázskapu karbantartására? Oszd meg velünk a tapasztalataidat!

 

Kipróbáltad tippjeink egyikét és elégedett vagy az eredménnyel? Oszd meg ismerőseiddel a bejegyzést!