A tél megérkezett és kedves kerti dalnokaink újra a segítségünkre szorulnak az egész éves munka után, amit a mi érdekünkben is végeznek. A legegyszerűbb segítség, ha minden nap kevés friss magot szórunk ki a madarainknak a kertbe, egy olyan helyre, ahol nem éri majd folyamatosan a nedvesség. Ha szeretnénk még többet segíteni, vásároljunk/készítsünk madáretetőt! A madáretető karbantartása, viszont elengedhetetlen a hosszútávú és teljes értékű funkcionalitás érdekében.

Mivel a madáretető fokozottan ki van téve a természeti viszontagságoknak, ezért érdemes folyamatosan ellenőrizni épségét, különben sajnos nem tudják a kerti madaraink megfelelően hasznosítani.

Felfüggesztés

A madáretető karbantartása miatt elengedhetetlen, hogy egy könnyen elérhető, de általunk kevésbé látogatott részére helyezzük el a kertnek/háznak. Tehetjük ablakpárkányra is, de a madarak is hálásabbak azért a néhány méter távolságért, amit nyújthatunk nekik. Ha egy olyan fára akasztjuk az etetőt, amit akár az ablakunkból is láthatunk, akkor garantáltan több fajt figyelhetünk meg. A felfüggesztéshez használt fém alkatrészeket minden évben kezeljük WD-40-el rozsda ellen párszor, nehogy a korrózió miatt leesve megsérüljön a madáretető. Ehhez fújjunk egy rongyra WD-40-et és dörzsöljük át a fém részeket, mellyel a felületi rozsdát is eltávolíthatjuk.

Tető

A tető épsége a madáretető karbantartása során a második legfontosabb feladat. Ha a tető sérül, akkor a madarainknak nem nyújt kellő védelmet és az eleség is tönkremegy amit elhelyezünk az etetőben. A tető anyaga is ezerféle lehet, viszont nyugodtan próbáljuk ki, hogy ha egy rongyra WD-40-et fújunk és áttöröljük vele évente néhányszor, hosszabb lesz-e az élettartama! Először mindenképp végezzünk próba fújást a tető egyik sarkán.

Oldalfalak

A szél ellen érdemes oldalfalakkal rendelkező etetőt kihelyeznünk. A madáretető karbantartása az oldalelemeken kimerül abban, hogy a különféle zárható bebújókat, amit általában valamilyen zsanéros megoldás tart a helyén fújjuk be WD-40-el évente egyszer-kétszer. Így megelőzhetjük a korróziójukat és a beragadást, ami főleg akkor probléma, ha egy madarunk nem tud kimenni.

Aljzat

A madáretető alján jó ha van egy milliméteres köztes sáv az oldalfalaktól, melynek köszönhetően a szellőzés megoldódik és a páralecsapódás miatt bejutó víz ki tud folyni, száradni könnyedén.

Nektek milyen tippetek van még a madáretető karbantartása kapcsán?