Legjobb tippek és trükkök hogy kerékpárja mindig csúcsformában lehessen

Ha szeretsz biciklizni, akkor biztosan tudod, hogy mennyire fontos a kerékpár folyamatos karbantartása, ahhoz, hogy a kerékpározás mindig a legjobb élmény lehessen. Hogy mindig problémamentesen kerékpározhass, rendszeresen tisztítsd meg biciklidet és fordíts kellő figyelmet a lánc karbantartására is.

A kerékpár karbantartása sok feladatból áll, a rendszeres tisztítástól kezdve, a gumik ellenőrzéséig. A karbantartás azonban egyáltalán nem nehéz feladat. Ha azt kérdeznéd, mégis melyik a legfontosabb feladat a sok közül, mi azt mondanánk a lánc az, amire a leginkább ügyelned kell.

A kerékpárlánc talán a bicikli legfontosabb része. Több száz láncszemből, hengerből és lemezből áll. A lánc, mozgó részei azok, amelyek folyamatosan mozgásban tartják a kerékpárt is, de csak akkor, ha jól karbantartják őket. Tehát nagyon fontos a kerékpárlánc rendszeres karbantartsa, hogy a bicaj mindig megbízhatóan és zökkenőmentesen guruljon. Tehát  a feladat a kerékpárlánc tisztítása és kenése. Következzen néhány egyszerű lépés a kerékpár karbantartásához.

1.    Gyors és egyszerű tisztítás

A kerékpáron a láncra kerül a legtöbb zsír, kosz és szennyeződés. Következzen most egy jó módszer a kerékpárlánc karbantartására.

Helyezd a kerékpárt egy munkaállványra, és támaszd neki a polcnak, vagy a falnak. Ez lehetővé teszi a pedálok mindkét irányba történő forgatását. Most fogj egy rongyot, hajtsd össze párszor. Tegyél rá alaposan a zsírtalanítóból. Szorítsd a rongyot a lánc alsó felére a bal kezeddel. Közben a jobb kezeddel tekerd a pedált, úgy hogy a lánc visszafelé forogjon. Tartsd jó erősen a rongyot és így a zsír és a szennyeződés nagy részét el tudod távolítani. Persze csak annyira szorítsd, hogy közben a lánc körbe tudjon forogni.

Közben felváltva szorítsd össze a rongyot a tetején, alján és az oldalán. Vedd le a rongyot, hajtogasd át és helyezd vissza a láncra, úgy, hogy az ismét a rongy tiszta felével érintkezzen. Ismételd meg a folyamatot többször is, egészen addig, amíg elégedett vagy a lánc tisztításával. A lánc belsejében, apróbb lyukakban, még így is maradhat némi szennyeződés.

Ha ennél alaposabb tisztítást szeretnél, a legjobb megoldás egy úgynevezett lánctisztító eszköz használata. Folyékony zsírtalanítóval van feltöltve, és a lánc, a tisztítóeszköz belsejébe kerül, miközben a pedálok forgatják azt. Több kefe dolgozik egyszerre, hogy a láncon található összes zugból és résből is eltávolítsák a zsírt és a szennyeződést. Miután megtisztítottad a láncot, töröld szárazra és hagyd teljesen megszáradni, mielőtt újra használnád a biciklit.

2.     Alapos lánckenés

Az lánc hosszú élettartamának titka a rendszeres és alapos kenés. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a lánc gondot fog okozni a kerékpározás során. A lánc kenéséhez állítsd a váltót középső állásba és fújj bőséges mennyiségű kenőanyagot a láncra. Erre a célra a legalkalmasabb kenőanyag, a kerékpárokhoz való vízbázisú lánckenőanyag, hiszen nem csak tökéletes kenést biztosít, de a rozsdától is megóvja a láncot. A rozsda és a korrózió lerövidíti a kerékpárlánc élettartamát; ezért fontos, hogy olyan kenőanyagot válasszunk, amely biztosítja, hogy a lánc valóban rozsdamentes maradhasson.

Sok lehetőség közül választhatunk, ha kerékpárlánc-kenőanyagot keresünk. Nagyon jó választás a WD-40 multifunkcionális termék. Ez egy vízbázisú kenőanyag, amely megfelelő kenést biztosít a kerékpárláncnak. A kerékpárosok már évek óta használják ezt a terméket, mert sokáig karbantartja a kerékpárláncot.  A WD-40 egy olyan vízbázisú kenőanyag, mely nagyszerű a kerékpárhoz, mivel nemcsak megfelelő kenést biztosít a láncnak, de a rozsdásodást is megóvja. Az alapos kenés csökkenti a kosz lerakódását is a láncon, és ezáltal megakadályozza a lánc idő előtti elhasználódását.  A kenőanyag tartósan a láncon marad, így neked nincs más dolgod, csupán csak élvezni a biciklizést.

3.     Több, mint a semmi

Sokan vannak, akik hónapokig vagy akár évekig is használják kerékpárjukat, anélkül, hogy megtisztítanák és kennék a láncot, vagy azért, mert nem tudják, mit is kellene tenniük, vagy, mert nincsen rá idejük. Esetleg attól tartanak, hogy nem tudják a lánc-karbantartást megfelelően elvégezni és ezért meg sem próbálják.

A kenés előtt jó, ha mindig megtisztítod a láncot, azonban ha barátaid már türelmetlenül várnak odakinn, a bicikliláncod pedig csikorog és még piszkos is, akkor még mindig jobb, ha fújsz egy kis WD-40-et a láncra, minta szárazon hagynád. Ugyan a legjobb az lenne, ha alaposan megtisztítanád a láncot, de egy gyors tisztogatás és kenés még mindig jobb, mintha semmit sem tennél a lánc karbantartásáért.

4.     Rendszeres rozsda és kopás ellenőrzés

A kerékpárlánc görgői és egyéb elemei állandó mozgásban vannak, ezért ki vannak téve kopás és a rozsdásodás veszélyének. Fontos hogy, rendszeresen ellenőrizd a kerékpárláncot és figyeld, hogy nincs-e kilazulva, vagy elkopva valahol, így a lánc sokáig hatékony lehet. Ha túlságosan laza a lánc, az a váltó megrongálódását is okozhatja. Még mindig jobb a láncot cserélni, ha már javíthatatlan, mint a váltót, hiszen az sokkal költségesebb. Ha ellenőrzöd a lánc elhasználódását és a lazulását, akkor megelőző lépéseket is tehetsz, így könnyen elkerülheted a nagyobb bajt.

Ha sokáig szeretnéd használni kerékpárod, nagyon fontos a gondos karbantartás. A legfontosabb alkatrész, amelynek karbantartásáról rendszeresen gondoskodnod kell, az a lánc. A fenti lépésekkel megfelelően karbantarthatod a kerékpárláncot, így kerékpárod mindig megbízható és kitűnő állapotban lehet.

 

Tekintsd meg ezt a videót: