A konzervnyitó manapság minden konyha alaptartozéka, a kollégiumok második leggyakrabban kölcsönkért eszköze, – a telefontöltők után – és jó, ha kempingezés előtt többször ellenőrizzük elraktuk-e már. Tudtad, hogy a konzervet előbb találták fel, mint a konzervnyitót? Addig igen körülményes volt a felbontása a konzerveknek, nélkülözhetetlen eszköz a mai napig. Viszont, nem árt, ha rögtön kettőt tartunk belőle, mert a korrózió gyorsan megjelenik a nem rozsdamentes acél konzervnyitó felületén. Az alapos tisztítás hiánya és a kenési pontok „szárazon” hagyása, néhány hónap alatt oda vezethet, hogy egy erősebb mozdulattal könnyen eltörhetjük rozsdás eszközünket. Félig kinyitott konzervvel pedig jól nem lakott még senki. Hogyan akadályozhatod ezt meg?

Használj zsírpapírt

Az első tippünk, hogy használj zsírpapírt a korrózió megjelenése ellen a főbb alkatrészek felületén. Igen, jól olvastad, a zsírpapír nem csak elegendő kenést biztosít, de a konzervnyitó tisztításra is használható.

Ha azt gondolod, minden alkalommal alaposan megtisztítottad vízzel és szivaccsal a konzervnyitót, van egy rossz hírünk. A mozgó-forgó alkatrészeknél több olyan hely is van, amit egyszerűen képtelenség megfelelően csak az előbb említett módon megtisztítani.

Tisztítás, korróziógátlás több lépésben

Először tegyük a konzervnyitót egy tálba, majd töltsünk bele annyi (10%-os) ecetet, ami teljesen elfedi. Hagyjuk egy egész éjszakán át hatni az ecetsavat, majd egy fogkefével távolítsuk el a makacsabb szennyeződéseket, rozsdafoltokat. Szappanos vízzel mossuk le a konzervnyitót alaposan. Szárítsuk meg teljesen, majd kenjük be a felületét vékonyan például olívaolajjal.

A régi jó WD-40

Több lehetőség is van, mint amit felsoroltunk, viszont a legegyszerűbb és leghatásosabb módszer szerintünk a konzervnyitó karbantartására a WD-40! A WD-40 segítségével a felgyülemlett szennyeződést és a kialakult rozsdát is feloldhatod, elvégezve a tisztítást, sőt, a kenést is egy lépésben. Legjobb ha kezdettől fogva használod, az alábbiak szerint:

Fújd be a konzervnyitót alaposan be WD-40-el, hagyd hatni néhány percig, majd győződj meg róla, hogy a forgó alkatrészeknél sem maradt szennyeződés. Ha kell, használd a zsírpapíros trükköt. Így pillanatok alatt megakadályozhatod, hogy a korrózió tönkretegye a konzervnyitódat. A felbontott ételek pedig garantáltan úgy fognak ízleni, ahogy azt a készítőjük elképzelte, mellékízek nélkül.

Mindössze arra kell odafigyelned, hogy minden használat előtt alaposan tisztítsd meg a WD-40-től mosogatószerrel a konzervnyitót, öblítsd le vízzel és már használhatod is! Figyelj rá, hogy a WD-40 semmiképpen ne érintkezzen az étellel.