Praktikus ötletek a kerti szerszámok tárolásához és karbantartásához

Oxigén és víz: két fontos elem, mely Földünkön bőségesen megtalálható. Alkotóeleme a levegőnek, tengereinknek, és az emberi szervezetnek. Életet adó tulajdonságuk ellenére folyamatos fenyegetést jelenthetnek a körülöttünk található használati tárgyakra.

A kerti szerszámaink amortizációja és folyamatos állagromlására érdemes odafigyelni, mivel használatuk alkalmi, és általában hosszú ideig elzárva tartjuk őket a szekrényben vagy a kerti kisházban. Gyakori, hogy mikor újra előkerülnek, a metszőolló már életlen vagy a csőkulcs teljesen elhasznált.

A lényeg, hogy miként tudunk véget vetni a rozsdásodásnak, és megakadályozni a korrózió kialakulását. Ezért összeállítottunk egy praktikus útmutatót a kerti szerszámok tárolásáról és karbantartásáról.

Tárolás

Fontos, hogy mikor a kerti szerszámok tárolásáról döntünk, a következő szempontokat mindig vegyük figyelembe:

A padlóra NE!

A kerti szerszámokat ne a földön tároljuk; a beton és a fa hajlamosak a nedvesedésre. Ha hosszabb ideig érintkeznek fémmel, gyorsabban pusztulnak. Amennyiben a tárolásra kiszemelt terület kicsi, jó befektetés lehet egy falra rögzíthető lyukacsos tábla, így a kerti szerszámok könnyen hozzáférhetők lesznek és a földdel sem érintkeznek.

Száraz Környezet

Bármilyen zárt tér kedvezhet a nedvesség kialakulásának. Ezért feltétlenül törekedjünk arra, hogy szerszámainkat száraz környezetben tartsuk. Erre a célra teljesen megfelel egy szerszámosláda vagy egyéb kemény fémdoboz, mely megvédi szerszámait a környezet káros hatásaitól. Az elektromos kisgépeket célszerű eredeti csomagolásukban tartani, ezzel is védve őket a levegőben lévő nedvességétől.

Érdemes befektetni egy hő és nedvesség szabályzóba, mely segíti a tárolásra kiszemelt helység szárazon tartását és temperálását.

A megelőzés a legjobb gyógymód

A munka nagy része a kerti szerszámok eltárolása előtt történik. Szakértők azt javasolják, hogy a hosszabb ideig tartó elzárás előtt fém eszközeinket érdemes egyenként alaposan letörölni egy ronggyal, hogy megszabadítsuk őket a nedvességtől.

Hagyjuk levegőn száradni mielőtt bepermeteznénk őket egyenként korrózió gátló permettel, amire tökéletesen megfelel a WD-40.  A kenőanyag egy filmréteggel védi az éles pengéket és a fémes felületeket a nedvességtől és egyben óvja őket a rozsda kialakulásától.

Karbantartás

A kerti szerszámokat az év nagy részében elzárva tartjuk; használatuk szezonális. A lombfúvót ősszel, a téli kiegészítőket a havas időszakokban és a többi kerti szerszámot tavasszal vesszük elő. A korrózió és a rozsdásodás elkerülése érdekében, és a kerti szerszámok hatékonyságát megőrizendő elővigyázatosan kell eljárnunk.

Egy jó tipp a kisebb kerti szerszámok tárolásához: Vegyünk egy nagy kaspót, töltsük meg tisztított földdel majd fújjuk le a földet WD-40-nel. Miután bőségesen ellepte a felszínét a WD-40 elhelyezhetjük benne a kisebb rozsdásodásra hajlamos kerti szerszámokat. Arra ügyeljünk, hogy a kaspót gyakran vegyük elő a tárolóból, és a benne lévő szerszámokat töröljük át száraz ruhával. A kaspó remekül megfelel lapát tartónak is.

Pengék élesítése

A vágásra, nyírásra és metszésre használt szerszámok állapotára különösen fontos odafigyelni. Nagyon bosszantó, mikor egy zavaró ágtól szeretnénk megszabadulni vagy a kertünkben szeretnénk egy gödröt ásni és akkor jövünk rá, hogy szerszámaink tompák és nem hatékonyak.

Nagyobb eszközök esetén egy késélező, melyet bármelyik barkács üzletben beszerezhetünk, segítséget jelenthet. Ezeket sokszor egy könnyen kezelhető fogantyúval felszerelve árulják. Rögzítse a szerszámokat egy stabil, szilárd felületre és keresse meg a megfelelő szöget a penge élesítéséhez. Addig élesítse a szerszámot, amíg a penge újra nem csillog-villog.

A kisebb szerszámokat gyémántporos köszörűvel élezhetjük. Ezekből az élezőkből választhatunk durva felületűt, melyet a penge élesítésére alkalmas, és finomabb felületűt, mely a már éles penge formázásához ideális. Az élezés menete nagyon hasonló a nagy szerszámokéhoz. Helyezze a szerszámot egy jó súrlódású felületre, majd a durvább felületű gyémántporos élezővel kezdje el köszörülni, míg meg nem csillan a penge – szinte új – éle. Ezután fogja a finomabb felületű élezőt és azzal alakítsa ki a penge formáját.

Metsző és sövényvágó ollókat vagy bármely olyan kis szerszámot, melyben mozgó alkatrészek vannak, érdemes WD-40-nel átkezelni, ezzel meggátolhatjuk, hogy beragadjanak vagy elkezdjenek rozsdásodni. Elvégre vágó szerszám csak addig jó, amíg éles!

Fa szerszámok

Hasadásra és repedésre hajlamosa, ezért különösen oda kell rájuk figyelni. A karbantartásuk első lépése, hogy drótkefével letisztítjuk a rajtuk maradt piszkot vagy zsíros szennyeződéseket. A következő lépésben egy közepesen erős ill. erős dörzspapírral lecsiszoljuk a durva és lepattogzott fogantyúkat, így megóvjuk a szerszámot a jövőbeli repedésektől.

Mint minden más kerti szerszámnál a legnagyobb veszélyt a víz okozta kár jelenti; a nedvesség könnyen bejut a fa belsejébe és belülről indulva teszi a szerszámot tönkre. A WD-40-t ezeknél a szerszámoknál is érdemes korróziógátló rétegnek használni, így megóvjuk az újra csiszolt fát a környezeti hatásoktól.

Elektromos kéziszerszámok

Az elektromos kisgépek sok apró mozgó alkatrészből állnak, így karbantartásuk is macerásabb. A karbantartás egyik legfontosabb feladata, hogy a szénkeféket kicseréljük. Ha a kisgép szikrázik és az optimum alatt teljesít, jó esély van rá, hogy a szénkefék elkoptak.

Ahhoz, hogy ki tudjuk cserélni a szénkeféket, először meg kell keresni, hol is helyezkednek el a gépen. Általában két fekete sapka fedi őket a kisgép mindkét oldalán. Tisztítsa le a felhalmozódott port körülöttük és utána csavarhúzó segítségével lazítsa meg mindkét sapkát. Mivel ezek általában rugósak, érdemes a kezünkkel rögzíteni őket a csavarhúzó használata előtt és közben. Ezután könnyedén kihúzhatjuk a keféket, a helyüket pedig egy kisebb kéziporszívó segítségével meg lehet tisztítani a lerakódott portól. A csere keféket az elektromos kéziszerszám gyártójától könnyen beszerezhetjük.

Óvja őket!

Jó hasznát vesszük, ha ismerjük a módját, hogyan védjük és tároljuk kerti szerszámainkat az év során. Az évszakok változásával változnak a tárolás követelményei is.

Az új ismeretek segítségével, valamint a WD-40-nel felvértezve sikerülni fog kerti szerszámait megóvnia a rozsdától és a korróziótól, az idő előtti amortizációtól és az állagromlástól.