Vannak munkák, amiknek az ember nehezen áll neki: a tavaszi nagytakarítás például tipikusan ezek közé tartozik. Pedig a tisztítás során nem csak a lakásodra, de a kocsidra is időt kell szánnod, hiszen kvázi az autó a második otthonod.

Azonban, ha rendszeres időközönként tisztítod az autódat, sokkal kisebb munkával jár. Megmutatjuk, hogy már heti 1-2 óra ráfordítással is makulátlan lehet a kedvenced!

 

A műszerfal és a műanyag felületek

Először is, haladj szépen sorjában. Szedd össze a szemetet és kezdd a tisztítást legszembetűnőbb felülettel, vagyis a műszerfallal és a konzollal. Szerencsére ezek könnyen tisztíthatóak, így nem igényelnek különösebb szakértelmet.

Először távolítsd el a port egy egyszerű törlőkendővel, majd a rongyra (ez lehet egy használt póló is) vigyél fel egy kis tisztítószert és törölgesd végig. Ezután itasd át a ruhát WD-40-nel és még egyszer törölgesd át a felületet: ez ugyanis nemcsak fényt ad a műszerfalnak, de eltömíti a kisebb pórusokat és taszítja a port.

Ha végeztél a műszerfallal, jöhetnek az ajtók! A gombokon és a résekben is rengeteg por gyűlhet össze, úgyhogy kövesd ugyanazt a metódust:

Ne hagyd ki egyik lépést sem, hiszen az autó belsőd később meghálálja.

 

A kárpit tisztítása

Csakúgy, mint a műszerfalat, a kárpitot is érdemes hetente tisztítanod.

A szennyeződés mértékétől függően elég lehet, ha csak lesöpröd, de ha összekoszolódott, akkor bizony porszívóznod kell. A legjobb, ha kinyitod az összes ajtót, így a felszálló por nem csapódik a műszerfalra és a műanyagra.

A szőnyegeket szintén elég heti egyszer jól kirázni és alatta is porszívózni. Ha előtte esett az eső és a szőnyeg sáros lett, egyszerűen slaggal mosd át és tedd ki a napra száradni.

 

Az ablakokat belül is érdemes lemosni

A kosz, a por és a légypiszok mind-mind lerakódik az ablakod belsejére, amiket érdemes legalább havonta egyszer áttisztítani. Nedvesítsd be a mikroszálas törlőkendőt az ablaktisztító folyadékkal és jó erősen töröld át. Meg fogsz lepődni, mennyi koszt képes a kendő letörölni.

 

Tedd fel az i-re a pontot!

Miután az autód már csillog és a tiszta szőnyegeket is visszaraktad, nincs más dolgod, mint megkoronázni az egészet egy légfrissítővel, hogy az autód friss és illatos legyen. Így a kocsid már nem csak tapintásra, de illatra is egy új autó élményét nyújtja.

Szánj a tisztításra hetente csak 1-2 órát, előzd meg a por lerakódását WD-40-nel és meglátod, a kocsid is hálás lesz érte.