Te is jártál már úgy, hogy az ajtónyikorgás lebuktatott, amikor a késő esti érkezésedet titokba akartad tartani? Megtörtént már Veled, hogy végre sikerült elaltatni a gyereked, és próbáltál kiosonni a szobából, de a nyikorgó ajtó újra felébresztette a picit, és kezdhettél minden elölről? Sok kellemetlenséget tud okozni egy ilyen probléma, pedig a megoldás rendkívül egyszerű.

Összegyűjtöttünk pár módszert, amivel megszabadulhatsz a fülsértő nyikorgásoktól.

Általános esetben elegendő, ha mindössze bekenjük az ajtózsanérokat megfelelő kenőanyaggal. Ha ezután is nyikorog az ajtó, akkor érdemes leszerelni a zsanérokat, eltávolítani a rozsdát, vagy teljesen befedni kenőanyaggal. Kövesd a következő 3 lépést!

 

Kenőolaj használata

Zárd be az ajtót, és a tokon levő zsanérokon található csavarokat fogóval lazítsd ki. Ha kilazultak a csavarok, óvatosan leemelhető az ajtó. Döntsd a falnak, nehogy balesetet okozzon.

Permetezd le a zsanérokat WD-40-nel, majd töröld le a felesleges mennyiséget. Az anyag gyorsan szárad, így nem kell sokat várnod. Helyezd vissza az ajtót a helyére. Illeszd be úgy, hogy ne inogjon. Nyisd ki – csukd be többször. Ellenőrizd, hogy elmúlt-e az ajtónyikorgás? Ha még nem szűnt meg, kenj a zsanérokra több kenőanyagot.

 

Viasz használata

Ha nem vált be a kenőolaj használata, próbáld meg viasszal. A paraffin viaszgyertya egy csomó kézműves boltban megvásárolható, vagy nyers formában, nagyobb kockákban is elérhető. Olvaszd fel elektromos tűzhelyen vagy mikróban (kerüld a gáztűzhely használatát). A paraffin viasz olvadáspontja 140°C-on van. Mártsd bele az ajtópántokat a felolvasztott viaszba. A felesleges megdermedt viasz éles pengével lehántolható. Helyezd vissza az ajtót, teszteld, hogy még fennáll-e az ajtónyikorgás. Előfordulhat, hogy több réteg felvitelére lesz szükség.

 

Acélgyapot a szennyeződés eltávolítására

Fontos leszögezni, hogy sem a kenőolaj, sem a viasz nem alkalmas a szennyeződések eltávolítására. Ha tehát a fenti két módszer nem szüntette meg 100%-osan az ajtónyikorgást, akkor a zsanérokon található szennyeződés lehet a probléma oka. A kenőolaj, viasz használata előtt a zsanérokat acélgyapottal kell lecsiszolni.

 

Bízunk benne, hogy a fenti módszerek Nálad is beválnak, és az ajtónyikorgás innentől fogva Számodra is a múlté lesz!