A családi örökségtől kezdve a szeretteink által adott értékes ajándékig az ékszer az ember egyik legértékesebb vagyona. Azonban minden ékszer fénytelenné válhat, és kevésbé vonzónak tűnhet az idő múlásával. Amikor ez megtörténik, a legtöbb ember felkeresi az ékszerüzleteket drága ékszertisztító megoldásokért.

A legtöbben azonban nem is tudják, hogy az otthonukban megtalálható kiegészítők segítségével költséghatékony módon tisztíthatják meg az ékszereiket. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet tisztítani és fényesíteni az ékszereket anélkül, hogy károsítanánk őket.

Ezüst ékszerek tisztítása

Bár az ezüslakkal való fényezés a legnagyszerűbb módja, hogy eltávolítsuk ékszereink színtelenségét, de ez a folyamat meglehetősen drága. Ennek ellenére sokszor inkább jobb pénzt áldozni az értékesebb ékszereink vagy családi örökségünk fényezésébe. Az ezüstlakk olyan komponenseket tartalmaz, amely feloldja és eltávolítja a felgyülemlett piszkot, miközben védőréteget hagy a további károsodás megakadályozása érdekében.Megesik viszont, hogy az ezüstlakk nem áll rendelkezésünkre egyszerűen és gyorsan, amikor elkezdjük tisztítani ékszereinket, amelyeket rögtön viselni szeretnénk.

Ebben az esetben kipróbálhatjuk az alábbi technikákat, amelyek eltávolítják az ékszerek fénytelenségét anélkül, hogy károsítanák azokat. Mindazonáltal azt javasoljuk, hogy ezeknél a módszereknél is vigyázzon, hogy az ékszerek legfelső rétege sértetlen maradjon.

Mosogatószer használata

Adjon néhány csepp mosogatószert egy tál meleg vízhez. Ezután egy puha ruhadarabbal dörzsölje át ékszereit a mosogatószeres vízzel, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket. Miután minden foltot eltávolított, öblítse le ékszereit hűvös vízzel, majd szárítsa meg azokat.

Szódabikarbóna használata

Előfordul, hogy túl sok a szennyeződés ahhoz, hogy mosogatószerrel le tudja oldani, ekkor szódabikarbónára lesz szüksége a tisztításhoz. Készítsen oldatot három rész szódabikarbónából és egy rész vízből. Ezt követően nedvesítse meg ékszereit vízzel, majd vigye fel rájuk egy puha, szöszmentes ruhával ezt a szódabikarbóna pasztát. A tisztítás közben térjen ki minden kis résre és hasadékra, hogy a rejtett szennyeződéseket is el tudja távolítani. Miután végzett, öblítse le vízzel és szárítsa meg ékszereit.

Arany ékszerek tisztítása

Az arany ékszereink, például az arany karkötők és fülbevalók sokszor drágábbak, mint az ezüst ékszerek, ezért legyen óvatosabb, ha az otthoni módszerekkel tisztítja. Első lépésként készítsen meleg vízből és pár csepp mosogatószerből oldatot. Merítse az arany ékszereket az oldatba és hagyja néhány percig hatni. Ezután öblítse le ékszereit és szárítsa meg azokat.

Ezután vegyen egy puha fogkefét, és dörzsölje át a hasadékokat és réseket, hogy eltávolítsa a rejtett szennyeződéseket. Ha végzett, öblítse le ékszereit mielőtt puha ruhával megszárítaná.

WD-40 használata

Az egyik legnépszerűbb módszer az elszennyeződött arany tisztítására a következő: Permetezzen WD-40-et az ékszerre, hagyja hatni körülbelül 5 percig, majd öblítse le.

Ezekkel a barkácsolási módszerekkel újra ragyoghatnak szeretett ékszerei és ugyanolyan vonzónak tűnhetnek, mint korábban! A rendkívül értékes ékszerek tisztításához inkább forduljon szakemberhez.