Hogyan távolítsuk el a karcnyomokat a kerámia padlóburkolatokról

Karcnyomoknak nevezzük azokat a padlón keletkező fekete csíkokat, melyeket különböző tárgyak alján lévő gumi hagy a padlólapon. Ilyen nyomot hagyhat cipőtalp, magas sarkú, bútorok, létra, játékok stb. Bármely otthonunkban lévő hidegburkolaton megjelenhetnek ezek a nyomok. Ezek a karcnyomok nagyon rosszul mutatnak a padlón, elcsúnyítják otthonunkat. Elsőre úgy tűnhet, hogy nehéz megszabadulni ezektől a foltoktól, valójában nagyon egyszerű eltávolítani őket. Sokkal kevesebb erőfeszítést igényel, mint gondolná és már egészen kis munkával tiszta padlót kaphatunk. Most bemutatunk néhány egyszerű tippet és trükköt, valamint néhány karceltávolító anyagot, mellyel kerámia padlóburkolata teljesen megújulhat.

Gumit a gumi ellen

A gumik különféle összetételűek és a karcnyomok esetén fel tudjuk használni egyiket a másik eltűntetésére. Bemutatjuk, hogyan tudja felhasználni a különböző gumi típusokat, hogy megtisztítsa a kerámiaburkolatot a karcnyomoktól.

Radír

Kisebb karcnyomokhoz megpróbálhatja használni, a ceruzához való radírt.  Jó erősen dörzsölje a radírral a fekete foltot, míg az el nem tűnik. Ügyeljen rá, hogy a radírmaradékokat gyűjtse össze, különben azok újabb foltokat hagyhatnak a padlón.

Sok különböző radír kapható kifejezetten erre a célra. Mielőtt bármelyiket is leveszi a polcról, győződjön meg róla, hogy ne legyen túl durva, nehogy felsértse a felületet. Ezen kívül javasoljuk, hogy először egy kisebb, kevésbé látható helyen tesztelje a radírt, mielőtt a fő helyen használná.

Teniszcipő

A teniszcipő talpa szintén nagyszerű karcnyom eltávolító, és nagyszerűen alkalmazható, amikor nagyobb felületű foltokkal kell megküzdeni.  Dörzsölje meg az érintett helyet határozottan a cipő talpával, úgy hogy kezét beledugja a cipőbe. Ha ez kényelmetlen, vagy úgy érzi, így nem tud kellő nyomást gyakorolni a padlóra, akkor dörzsölheti úgy is, hogy lábára veszi a cipőt. Így már biztosan nem lesz kényelmetlen és megfelelő nyomást is tud helyezni a karcnyomos felületre. Ügyeljen arra, hogy körkörös mozdulatokkal dörzsölje a foltokat.

Teniszlabda

Egy teniszlabdát is használhat a foltok eltüntetésére. Ez a tisztító eszköz a legjobban alkalmazható a nagyobb karcnyomok esetén. Vegyen egy teniszlabdát és vágjon egy kis X jelet a tetejére.  Az X nagyjából a labda méretének negyede legyen. Fontos, hogy a sérülések elkerülése érdekében ne tartsa a labdát a kezében. Jobban teszi, ha egy satuba fogja, vagy legalább valamilyen szilárd felületre helyezi. Most, hogy készen van a vágással, húzza rá a labdát egy seprűnyélre és így dörzsölje vele a padlót.

Trükkök a súroláshoz

Ha a fent említett trükkök nem elég hatékonyak,  akkor íme, néhány trükk a súroláshoz,  mely segít önnek megszabadulni a padlón lévő karcnyomoktól.

Sütőporos paszta

Készítsen sűrű krémet 2 evőkanál sütőporból és meleg vízből. Győződjön meg arról, hogy a paszta nem lett-e túl folyékony. Most egy puha ruhával finoman dörgölj a sütőporos keveréket a foltos padlóra. Miután sikeresen eltávolította a karcnyomokat, tiszta nedves ruhával törölje át még egyszer a területet és hagyja megszáradni.

Fogkrém

A fogkrém is kitűnően használható a padlón lévő karcnyomok eltávolítására.

Tegyen egy kis fogkrémet egy tiszta ruhára, és kicsi, körkörös, de határozott mozdulatokkal dörzsölje át a tisztítandó felületet. Ha készen van, tisztítsa meg a területet nedves ruhával, majd hagyja megszáradni.

WD-40

Az egyik legkönnyebben alkalmazható és leghatékonyabb megoldás a karcnyomok eltávolítására a WD-40. Fújjon egy kis WD-40-et papírtörlőre, vagy puha, tiszta ruhára. Majd ennek segítségével tisztítsa meg a foltos területet. Nincs szükség túl erős dörzsölésre, kicsi, finom körkörös mozdulatokkal dolgozzon. Most törölje át a területet egy tiszta nedves ruhával, és hagyja megszáradni. A WD-40 könnyedén megtisztítja a padlót a karcnyomoktól, és nagyon hatékony módja annak, hogy tisztává varázsoljuk a padlót, anélkül, hogy megsértenénk annak felületét.

Óvintézkedések

Íme, néhány fontos dolog, melyeket a fent említett tippek használatakor figyelembe kell venni, ahhoz karcnyomok eltávolítása a kerámia a padlólapról valóban megfelelő legyen.

  • Mielőtt bármelyik módszert is alkalmazná a padló nagyobb felületén, egy kisebb kevésbé látható részen próbálja azt ki. Így biztos lehet benne, hogy a tisztítószer nem okoz elszíneződést vagy egyéb más károsodást a padló felületén.
  • Ha kételye támadna bármelyik tisztítószerrel kapcsolatban, kérdését MINDIG tegye fel a kiskereskedőnek vagy a gyártónak, hogy biztos lehessen benne, hogy semmilyen hiba nem fordul elő a kívánt végeredmény elérése közben. További tanácsokat is kérhet tőlük, valamint elővigyázatossági óvintézkedéseket is, melyeket érdemes követnie, mikor a kerámia padlólap szennyeződéseit távolítja el.

A fent említett tippek és trükkök a megfelelő tisztító szerrel együtt alkalmazva segítenek önnek, hogy eltávolítson mindenféle karcnyomot a padló felületéről. A fenti tippek alkalmazásakor mindig próbálja ki az adott módszert először egy kis területen, hogy meggyőződjön róla, nem okoz-e károsodás a padló színében vagy fényezésében. Valamint ügyeljen rá, hogy ne dörzsölje túl erősen a padlót, mert az elszíneződéshez is vezethet.