Akinek van már gyermeke az minden bizonnyal tudja, hogy a lurkók időnként szeretik kiélni a kreatív hajlamaikat. Ilyenkor igazából nem válogatósak, bármilyen eszköz és felület megfelel nekik: egy kis festék az asztalon vagy épp egy zsírkrétarajz a falon. Ezzel persze semmi baj nincs, azonban a kis Picassok után takarítani már nem mindig olyan egyszerű.

Most bemutatunk néhány remek, hétköznapi trükköt, hogy miképp tudod te is egyszerűen és gyorsan eltüntetni ezeket a művészi rajzokat a falról!

 

1. trükk: a mindenre jó szódabikarbóna

A szódabikarbónát valószínűleg minden háziasszony ismeri, hiszen gyakorlatilag univerzális szer. Éppen ezért a makacs szennyeződések, így a zsírkréta eltávolítására is kiválóan alkalmas.

Mindössze annyi a dolgod, hogy benedvesítesz egy ruhát, belemártod a szódabikarbónába és gyengéden súrolni kezded a falat. Miután eltűnt a zsírkrétarajz nyoma a falról, hagyd megszáradni a nyirkos felületet, majd egyszerűen egy száraz rongy segítségével takarítsd le róla a maradék szódabikarbónát.

 

2. trükk: a hagyományos mosógatószeres víz

Amennyire a trükk egyszerű, legalább annyira nagyszerű: egy vödörbe engedj forró vizet és önts bele néhány csepp mosogatószert (nem kell túlzásba vinni, kevés mennyiség is elég belőle).

Ezután egyszerűen mártsd bele a szivacsot, csavard ki, majd mosd le vele a kérdéses folt. A hátránya azonban az, hogy a krétával együtt könnyen eltüntetheti a színt is a falból, így érdemes óvatosnak lenni. Éppen ezért leginkább fehér felületekhez ajánljuk, a fehér falakat ‘díszítő’ zsírkrétarajz eltüntetésére kiválóan alkalmazható.

 

3. trükk: acélgyapot – a kemény versenyző

Mind az acélgyapot, mind a dörzs-szivacs kiválóan alkalmas arra, hogy eltüntesd a zsírkrétarajz nyomokat a falról. Azonban egy valamire nagyon oda kell figyelned, miközben a tisztítást végzed: mégpedig arra, hogy csak egyetlen irányba szabad dörzsölni, szépen és lassan.

Ha pedig a kréta nehezen adná meg magát, akkor egy kis szappant is tehetsz a falra, hogy némileg fellazítsa az anyagot. Ehhez elég, ha szárazon végighúzod a szappant a kréta vonalán – és ezt követően tisztítod meg acélgyapottal vagy a már említett dörzs-szivaccsal.

 

4. trükk: ecet – nem csak a falhoz ideális

A hatalmas kreatív fellángolások közepette természetesen előfordulhat, hogy nem csak a fal, de a gyerkőc ruhája is foltos lesz. Erre szuper megoldást jelent a hígított ecet – ami szintén több fronton bevethető, mindenre kiterjedő tisztítószer.

Egy kisebb csésze langyos vízhez önts egy evőkanál ecetet, majd jól keverd el. Ezután pedig fogj egy fogkefét, mártsd bele az ecetes vízbe, majd kezdd el súrolni a ruhát. Miután kijött a folt, dobd be a mosógépbe, hogy elillanjon a durva ecetszag.

 

5. trükk: a varázslatos WD-40

Ha minden kötél szakad, akkor pedig jöhet a titkos csodafegyver, a WD-40. Elég csak egyszerűen a falra permetezni, hagyni néhány percig, hadd tegye a dolgát, majd egy tiszta, száraz ronggyal töröljük le. Ennyi az egész.

Úgy gondolod a tippek hasznosak lehetnek mások számára is? Oszd meg velük a cikket!