Amikor meglátod az első rozsdafoltokat a kedvenc autódon, rájössz, hogy az élet múlandó. Azonban a rövid filozofálgatás után már a kármentésen kezdesz gondolkozni.

Szerencsére a rozsda megállítására létezik hatékony megoldás, mutatunk is néhány remek tippet!

 

Figyelj az apróbb sérülésekre, karcokra

Ha az autód megsérül vagy megkarcolódik a nedvesség könnyebben beszivárog a fényezés alá, ez pedig egyenes út a rozsda kialakulásához. Természetesen megteheted a megfelelő óvintézkedéseket az ügy érdekében:

 

  • Parkolj olyan helyre, ahol a legkisebb valószínűséggel találják meg a madarak az autódat. Az ürülékük ugyanis különböző maró vegyianyagokat tartalmaz, ami kárt tehet a fényezésben.
  • Parkolj minél távolabb a többi autótól, nehogy véletlenül rányissák az ajtót és megkarcolják.
  • Amennyiben lehet, kerüld el a gödröket és a kátyúkat.

 

Természetesen ez nem csak az autókra vonatkozik, figyelj minden olyan tárgyra, amin fényezés, védőréteg van, hiszen ha az megsérül, megindulhat a rozsdásodás.

 

Készülj fel minden évszakra

Nem csupán a párás, nyári idő az autó legnagyobb ellensége.

A téli sószórások kikezdhetik a kedvenced alvázát, és így szépen lassan alulról megindulhat a korrodálódás. Hogy az összegyűlt nedvesség távozhasson, igyekezz száraz helyen tartani a kocsit – garázsban, illetve mélygarázsban. Ha erre nincs lehetőséged, próbálj olyan helyet keresni, ahol nem éri el a hó az alvázat.

Alapvetően télen és nyáron is egyaránt érdemes gyakran – legalább havonta egyszer lemosni a karosszériát és az alvázat is. Sokan bíznak a viaszos kezelésben, azonban ez nem állítja meg a rozsdát.

A problémás területekre érdemes WD-40 kenőolajat használni, ami megakadályozza a korrodálódást és annak továbbterjedését.

 

Előzd meg a bajt!

Az autónak vannak bizonyos részei, amelyek hajlamosabbak a rozsdásodásra: ilyenek az ajtó körüli részek, az alváz és a sárvédő. Ha a kocsid még rozsdamentes, érdemes megelőzni a rozsdásodást: időnként fújd le WD-40-nel a kritikusabb részeket és törölgesd meg őket egy száraz ronggyal.

A WD-40 ugyanis kiszorítja a nedvességet ezáltal nem csak megállítja, meg is előzi a korróziót. Így nem csak az autód épségét őrizheted meg, de a karosszérialakatost sem kell állandóan zaklatnod és rengeteg pénzt megspórolsz.

 

Hasznosnak találtad a tippeket? Oszd meg Facebookon, hogy mások is láthassák!