A WD-40 népszerűsége az otthonokban és munkahelyeken egyre nő az utóbbi években, köszönhető ez részben a csináld magad ötletek, útmutatók terjedésének. Sokan már az autójukban, biciklis-motoros felszerelésükben is tartanak egy kis flakon WD-40-et a biztonság kedvéért. Legendák szólnak a WD-40 sokoldalúságáról, amit mi is folyamatosan gyűjtünk, hogy segíthessünk a feladataitok gyors és egyszerű megoldásában. Milyen csináld magad projektek során nélkülözhetetlen a WD-40?

Króm polírozás

Feltűnt, hogy autód-motorod krómozott elemei egy idő után veszítenek a fényességükből? A króm bevonattal kezelt felület tükör sima, ezért az időjárási viszontagságok, a por és egyéb szennyeződések könnyen apró karcokat ejtenek a felületén, amitől elkezd mattulni. Több csináld magad tipp is kering online, ami segít a krómozott felület fényét visszaállítani, némelyik drága eszközöket, alapanyagokat igényel. Mi a legegyszerűbb megoldás? Egy tiszta ronggyal és egy kevés WD-40-el egy lépésben segíthetsz visszaállítani a krómozott felület eredeti fényét és megóvni hosszú időn át!

Rozsda eltávolítás

Több cikkünkben is kiemeljük, hogy a WD-40 kitűnő rozsdaoldó tulajdonságokkal is rendelkezik. Nem kell szakemberhez rohannod némi felületi rozsda eltávolításához. Elég ha befújod a korrodált fém felületet WD-40-el, hagyod hatni néhány percen keresztül, majd egy ronggyal, súlyosabb esetben drótkefével hamar megtisztíthatod az érintett részeket. Ne felejtsd el a csináld magad projekt végén, a fémet megfelelő védőbevonattal ellátni!

Megszorult, beragadt alkatrészek oldása

Megszorult csavar? Beragadt zár? Ne ess kétségbe, ha van a közelben WD-40! A leghétköznapibb csináld magad projektek alapja, ha valami megszorul, beragad… Ezeket a hibákat csak akkor vesszük észre, ha épp használni szeretnénk az adott eszközt, így a lehető legkellemetlenebb szituációkban találhatjuk magunkat. Ha van WD-40 a közelben, fújj egy nagyobb mennyiséget az érintett alkatrészekre, hagyd hatni egy kis ideig, majd próbáld meg mozgásba hozni az eszközt rendeltetésszerűen. Ha nem megy elsőre, próbáld újra! Néha csak egy utolsó próbálkozásra van szükség.

Nyikorgás megszüntetése

Kevés idegesítőbb dolog van, mintha állandóan nyikorog egy ajtó, szekrény, ablak… A WD-40 eleve csillagközi feladatokra lett kifejlesztve, gondolod, hogy egy nyikorgó alkatrész kifog rajta? A WD-40 két legalapvetőbb feladata a tisztítás és a megfelelő kenés biztosítása. Fújj a nyikorgó hang forrásához némi WD-40-et, mozgasd meg az alkatrészt, hogy teljesen befedje a felületét a kenőanyag és máris élvezheted a csendet! Kétségkívül ez a kedvenc csináld magad projektünk WD-40 használatával.

Korróziógátlás

A WD-40 nem csak feloldja a rozsdát, de víztaszító védőréteget is képez a felületeken, ezzel meggátolja a korrózió kialakulását. Ha egy fém eszközt, alkatrészt szeretnél megvédeni a korróziótól, csináld magad! Tisztítsd meg alaposan, töröld szárazra és bizonyos időközönként fújd be WD-40-el!

Foltok eltávolítása

Kávéfolt? Sminkfolt? Tüntesd el őket a kedvenc textíliáidból WD-40-el! Először végezz próbafújást az anyag egy félreeső részén, hogy megbizonyosodj róla, nem fogja károsítani a WD-40! A teszt után fújd be a foltot, majd hagyd hatni néhány percig és finoman dörzsölve az anyagot, egy tiszta pamut ronggyal távolítsd el a szennyeződést!