Egy csavar meglazítása általában könnyű feladat. Azonban, ha huzamosabb ideig rögzítve van, rozsdásodásnak indulhat és akkor az egyszerűnek induló hadművelet máris bonyolulttá és időigényessé válik.

Ha te is éppen ilyen problémával küzdesz, mutatunk néhány remek tippet, amivel eltávolíthatod a makacs csavarokat!

 

Használj kenőanyagot

A csavarlazító lényege, hogy egyenesen a csavar menetébe hatol, ezáltal csökkenti a súrlódást. Így a legragaszkodóbb csavarokat is könnyedén mozgásra bírhatod.

Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy melyiket érdemes használni?

Az egyik legalkalmasabb, a speciálisan erre a célra fejlesztett WD-40 Specialist csavarlazító spray. Ez a kenőanyag ugyanis olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek kifejezetten a rozsdás, korrodálódott fém fellazítására szolgálnak.

Ráadásul a használata is egyszerű: csak fújd be a spray-vel és hagyd állni 15-20 percig. Ez idő alatt az olaj bevonja a csavar menetét és csökkenti a viszkozitást. Utána pedig láss csodát, a csavarok egyszerűen és gyorsan eltávolíthatóak.

 

Ha csúszóssá válna a helyzet…

Bármilyen kenőolajat, spray-t is alkalmazol – legyen szó akár a WD-40 Specialist spray-ről, akár másik fajtáról -, előfordulhat, hogy a csavar csúszóssá válik. Ilyenkor érdemes megtisztítani mind a csavart, mind a csavarhúzót. Azonban ha még ez sem segít, dörzsöld meg az anyát és a kulcsot acélgyapottal.

Ez ugyanis hatékonyan eltávolítja a felesleges anyagot és növeli a súrlódást, így a szerszámok jobban tapadnak.

 

A kalapács is segít

Van, hogy a csavar egyszerűen csak beragad. Hogy megkönnyítsd a WD-40 csavarlazító dolgát, a csavarkulcsot helyezd az anyára és egy jól irányzott, határozott, de mégsem erős kalapácsütéssel koppints rá a kulcsra, hogy meginduljon.

Nem érdemes teljes erőből ráütni, ugyanis egy csapással szétmehet a csavar feje, ennek a megoldása pedig még több idővel és idegeskedéssel jár.

Ilyen esetekben egyébként célszerű egy kis reszelővel visszaadni a csavarfej formáját és újra próbálkozni. Ha türelmesen kivártad a negyed órát, akkor ugyanis a WD-40 teszi a dolgát. 🙂

 

A hő csodákra képes

Ha éppen kifogytál a kenőanyagból, érdemes akár a drasztikusabb módszerekhez is folyamodni.

Fizikán már megtanultuk, hogy az anyagok hőre tágulnak, ezért egy kis melegítés után még a legmakacsabb anyákat is könnyedén lepörgetheted. Ehhez sok esetben elég egy egyszerű gázégő is.

Azonban mielőtt nekilátsz, tedd meg a szükséges óvintézkedéseket és ügyelj arra, hogy az anyagban (és persze magadban) ne tegyél kárt.

 

Nektek van valami tippetek, hogyan lehet kiszedni a makacs csavarokat? Jöhetnek az ötletek WD-40-nel és anélkül is! 🙂