Mindenki szeretné, ha a nyári szezonban is jól mutatna a kocsija, ugyanis egy szép, rendezett kasztni láttán elismerően csettintenek az emberek. A csillogó tekintetekért azonban meg kell küzdeni. A cikkben bemutatjuk, mi az autóápolás menete, és hogyan lehet a te autód is olyan, akár új korában!

 

Az autóápolás legfontosabb kihagyhatatlan része: az autó tisztítása

Mielőtt bárminek is nekiállnál, érdemes lemosni az autódat egy benzinkúton, hogy eltávolítsd a felesleges szennyeződést. Sok esetben elegendő egy szimpla magasnyomású mosás, kombinálva egy öblítős tisztítással.

Miután ezzel készen vagy, kezdődhet az autóápolás érdemi része.

 

Tisztítsd meg a felnit

A koszos, avittas felniket remekül “felújíthatod”, ha WD-40-nel kezeled őket.

Egyszerűen fújd a megtisztított felnire a kenőolajat, hagyd hatni néhány percig, majd töröld le egy tiszta kendővel. (Ügyelj arra, hogy tényleg tiszta törlőkendőt használj, ugyanis az apróbb kavicsok felsérthetik a fényezést.)

Ezután a felnid valósággal ragyogni fog!

 

A műanyag elemeket is újjávarázsolhatod

A műanyag elemek az idő előrehaladtával könnyen mattulhatnak. Ebben az esetben elég, ha egy tiszta törlőkendőre némi WD-40-et sprayzel, és áttörölgeted vele az adott felületet.

 

Ablaktisztítás

Nagyobb mosások után gyakran foltos marad az ablak, amit azonban egy kiadós ablakmosással elkerülhetsz. Ehhez elég egy egyszerű, boltokban, hiperekben kapható ablaktisztító folyadék is.

Permetezd a folyadékot az ablakra, majd egy tiszta ronggyal töröld le. Az első és a hátsó szélvédő esetében pedig hajtsd hátra az ablaktörlő lapátokat is és mögötte is jól mosd le.

Mielőtt a lapátokat visszahajtanád ellenőrizd, hogy nincs-e mögötte bármilyen szennyeződés (föld, kavics, tűlevél), amely újra összekoszolná, megkarcolná a szélvédődet.

 

Viaszolás

Az autóápolás zárásaként jöhet egy kiadós viaszolás, ez ugyanis megóvja kedvencünket a kisebb karcoktól, a káros UV sugaraktól és a madárürüléktől. Ehhez egyszerűen vidd fel a viaszt egy törlőkendőre, majd körkörös mozdulatokkal menj végig a kocsin.

Ne ijedj meg, ha vakszolás közben matt felületet kapsz, ez ugyanis később, ha megszárad, egyáltalán nem fog látszani az autón.

Fontos ugyanakkor tudni, hogy a viasz csupán néhány hétig tart, így a tartós hatás érdekében érdemes 2-3 havonta újra viaszolni az autót.