Az alkatrészek tisztítása nagyon fontos művelet gépeink minőségének megóvásakor, hiszen használat során különféle szennyeződések rakódnak az apróbb elemekre, mint a zsír, az olaj, vagy az oxidréteg.

Nemcsak egy hiba javításakor érdemes törődni az alkatrészek tisztításával, hanem meg is előzhetjük a problémát ezáltal folyamatosan karbantartva eszközeinket.

 

Alkatrészek tisztítása – mit és hogyan?

Az alkatrészeket érő leggyakoribb külső szennyeződések a por, olaj, zsír, sár, növényi maradványok, vízkő vagy a korrózió.

Egyes szennyeződések, mint a sár vagy a por, víz hatására oldódni tudnak, így ezekben az esetekben könnyű feladat az alkatrészek tisztítása. Mások, mint az olaj vagy a zsír, már nem képesek vízben oldódni, ezért speciális tisztítószert igényelnek.

A WD-40 Specialist termékcsaládot kimondottan karbantartási feladatokhoz fejlesztették ki, így nem jelent többé gondot a különféle alkatrészek tisztítása. A Specialist termékek kiválóan alkalmasak profi szintű felhasználásra is, műhelyi vagy ipari alkalmazásra.

 

Lépésről lépésre

Az alkatrészek tisztításánál érdemes lépésenként haladnunk, hogy megfelelően tudjuk megtakarítani eszközeinket és elkerüljük a hibás karbantartásból eredő problémákat.

Fontos figyelni arra, hogy egy-egy nagyobb rész szétszerelése előtt is végezzük el az alkatrészek felületi tisztítását. Ezzel elkerülhető, hogy az apróbb elemekbe további szennyeződések kerüljenek.

Ezt követően szedjük szét az apróbb alkatrészekig és végezzük el mindenhol azok megtisztítását zsíroldó szerrel, majd töröljük szárazra mindegyik elemet.

 

A második lépés

Ha kész az alkatrészek tisztítása, a következő lépés azok olajozása/zsírozása, hogy csökkentsük a köztük lévő súrlódást és az ezáltal keletkező hőleadást.

Ehhez a művelethez a WD-40 Specialist nagy teljesítményű fehér lítiumzsírt ajánljuk, ami tökéletesen alkalmas csapágyak, láncok, zsanérok és sínek síkosítására. Ne használjunk nagy mennyiséget, és felvitel után töröljük le a feleslegessé vált zsírt.

Ezután már nincs más dolgunk, mint újra összerakni az alkatrészeket. Jó munkát!