A nyikorgó ajtó előfordulási helye rendkívül változatos, megtalálhatóak a munkahelyeken, az otthonunkban, a nyaralónkban, a kocsinkban, tehát bárhol, ahol nyílászáró található. Könnyű megfeledkezni róla, hiszen egy rendkívül egyszerű feladatról van szó, amit hajlamosak lehetünk elhanyagolni. A következő cikkben megmutatjuk a nyikorgó ajtó négy legegyszerűbb ellenszerét.

Klasszikus szappan

Ma már egyre kevesebben használják a klasszikus szappant, amit állati eredetű zsiradékból főznek. Kényelmesebb megoldás a folyékony, habosított kéztisztító szer, ami a lefolyókban sem rakódik le. Ha van otthon klasszikus szappanunk, ami nem tartalmaz glicerint használjuk bátran a nyikorgó ajtó ellen. Ha a szappan tartalmaz glicerint, az károsíthatja a fém felületet, ezáltal a rozsda könnyen megtelepedhet rajta. A legjobbak a kizárólag természetes eredetű összetevőkből készülő, vagy házi szappanok erre a célra.

Egyszerűen fogjunk egy darab szappant és dörzsöljük be vele a zsanérokat. Majd nyissuk, csukjuk a nyílászárót, hogy az érintkező felület egészét befedje a vékony szappan réteg.

Hajlakk

A hajlakk egy vékony réteget képez a fém felületen, ami egyszerűen és hatásosan szüneti meg a nyikorgó ajtó okozta kellemetlen zajokat, sajnos hatása viszonylag rövid ideig tart.

Fújjunk a zsanérokra némi hajlakkot, majd nyissuk-zárjuk az ajtót, átmozgatva ezzel a fém felület egészén a vékony bevonatot. Ha még mindig nyikorog, fújjunk egy újabb réteget, addig, amíg a nyikorgás meg nem szűnik.

Olívaolaj

A nyikorgó ajtó legősibb hatásos ellenszere valószínűleg az olívaolaj. Számos előnyös hatása miatt a legtöbb konyhában bérelt helye van, így nem kell messzire menni a nyikorgó zsanér ellenszeréért.

Egy vattapamacsra csöpögtess egy kevés olívaolajat, majd kend át vele a zsanérokat és hosszú ideig elfelejtheted a nyikorgást!

WD-40

A nyikorgó ajtó legmodernebb ellenszere szerintünk a WD-40. Egyszerűen használható, hosszúideig hatásos és még a korróziótól is véd!

Nincs más dolgod, mint a megfelelő WD-40 Multi Use Product praktikus szórófejének használatával juttass az ajtó zsanérjára egy kevés WD-40-et. Zár és csukd a nyílászárót, hogy a WD-40 a zsanér egészén kifejthesse hatását és készen is vagy!