A nyári kerti partik egyik kihagyhatatlan “kelléke” (persze az italozás és a rágcsa mellett) a grillezés. Az este után azonban a másnapi takarítás és a grillsütő tisztítása már közel sem olyan bulis.

Ahhoz, hogy minél kevesebb idegeskedéssel járjon a takarítás, érdemes bevetni néhány trükköt. A cikkben, néhány egyszerű, házi praktikán (és persze a WD-40-en) keresztül megmutatjuk, hogyan járhat a grillsütő tisztítása minél kevesebb stresszel!

 

A grillsütő tisztítása házi praktikákkal

 

Szódabikarbóna

Szerencsére a jó öreg szódabikarbóna itt is a segítségünkre lesz. Ehhez a művelethez keverjünk össze egy evőkanál szódabikarbónát és annyi vizet, hogy egy paszta állagú anyagot kapjunk.

Tegyük a grillrácsot egy újságpapírra, majd vigyük fel a szódabikarbónás pasztát alaposan, a rács minden részére – különös figyelmet fordítva a keresztvasak találkozására, ahol igencsak összegyűlik a zsír és a szennyeződés.

Várjunk vele lehetőleg egy napot (épp ezért jó, ha még az este folyamán bekenjük), majd egy dörzs-szivacs vagy drótkefe segítségével súroljuk le a szódabikarbónát, utána pedig öblítsük le hideg vízzel és hagyjuk kint a napon megszáradni.

Fontos! Ha kerámiás grillsütőnk van, akkor a tisztításhoz mindenképp sárgaréz kefét használjunk. Ellenkező esetben karcos lesz és felsérti a sütő kerámia bevonatát.

 

Almaecet

Az almaecetes tisztításhoz szintén helyezzük a grillsütőt egy újságpapírra. Ezt követően keressünk egy üres szórófejes flakont, majd töltsünk bele vizet és almaecetet 1:10 arányban. Ezután permetezzük az almaecetes vizet a grillrácsra, majd hagyjuk állni legalább egy órát.

Miután ezzel készen vagyunk, kefével vagy dörzs-szivaccsal egyszerűen tisztítsuk le a szennyeződést.

 

A grillsütő tisztítása WD-40-nel

A WD-40-es megoldás abban az esetben a leghatásosabb, ha még az éjszakai folyamán bevetjük, épp ezért jó, ha még a buli kezdete előtt odakészítjük az asztalra. (Persze vigyázzunk, hogy ha gyerekek is vannak a partin, akkor olyan helyre tegyük, ahol nem férhetnek hozzá.)

Miután megsütöttük a húst várjunk, amíg kellőképpen lehűl a rács. Ezt követően vegyük le és tegyük egy rongyra vagy újságpapírra. Permetezzünk rá közepes mennyiségű WD-40-et majd várjunk 10 percet, amíg hatni kezd. Ezután egy törlő segítségével egyszerűen távolítsuk el az odatapadt szennyeződést.

 

A grillsütő ápolása WD-40-nel, avagy ezt csináld a szezon után!

Ha vége van a nyárnak gondoljunk arra, hogy nem csak a grillsütő tisztítása, hanem az ápolása is fontos. Épp ezért mielőtt elpakolnánk, gondosan törölgessük át egy WD-40-nel átitatott törlőkendővel, hogy megelőzhessük az esetleges korróziót, rozsdásodást.

Hidd el, hogy meghálálja, hiszen amikor jövőre előveszed, szinte egyből hadrendbe is állíthatod.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg a barátaiddal, hogy a kerti parti előtt ők is értesüljenek róla!