A fém kertkapu egyszerű karbantartási módszerei

Egy fém kertkapu az egyik legjobb választás, mellyel kiegészítheti kertjét és otthonát. Ezek a kapuk hosszú élettartamúak, minőséget, stílust nyújtanak otthonának és nagy ellenálló képességgel rendelkeznek, valamint egy kis bájjal és eleganciával is kiegészítik házának stílusát. Míg a fém kapuk kicsit drágábbak, mint a fából készültek, ugyanakkor akár egy életre szólnak, ha megfelelően gondoskodunk az ápolásukról és a karbantartásukról. Mivel a fém kertkapu vásárlással komoly összeget fordít otthonára, legalább havonta egyszer foglalkoznia kell annak megóvásával és tisztántartásával.

Ha fém kertkapuja van otthon, és fogalma sincs, hogyan kell megfelelően tisztán- és jól karbantartani, íme, egy egyszerű útmutató, amely segítségére lesz. A fém kaput nem nehéz tisztítani, de sokkal több időt vesz igénybe, mint a többi kapu tisztán tartása. Nézzük meg, milyen lépéseket kell követnie a fém kertkapuk tisztán tartásához, hogy biztos lehessen benne, hogy a lehető legjobb állapotban vannak.

1. lépés – Mossa le a kaput szappanos vízzel

Tegyen egy vödörbe enyhe tisztítószert és adjon hozzá meleg vizet. Kézzel keverje jó habosra. Vegyen egy szivacsot és mártsa bele a vödörbe. Ezzel a szivaccsal vigye fel a szappanos vizet a kapura. Egy kefével alaposan dörzsölje át a kaput. Így könnyen megszabadulhat a madárpiszoktól, koromtól, és szennyeződésektől, melyek összegyűltek a kapun.  Először a kapu egyik szárnyát tisztítsuk meg így, annak mindkét oldalán és azután folytassuk a másik szárnnyal.

2. lépés – Öblítse le

Miután készen van a kapuk szappanos vízzel történő mosásával, egy kerti locsolóslaggal alaposan öblítse le a kapu mindkét szárnyát. Győződjön meg róla, hogy nem található szappanmaradék a kapun.  A szappanmaradványok a kapu elszíneződéséhez vezethetnek és ezt nyilván senki sem szeretné. Miután az összes szappanos vizet leöblítette, és a kapuk már tiszták, vegyen egy törölközőt és törölje át a kapu mindkét szárnyát. Hagyja a szabadlevegőn megszáradni, ameddig csak szükséges.

3. lépés – Nézze át, hogy nincsenek-e rajta rozsdafoltok

A fém kertkapuk egyik legnagyobb ellensége a rozsda. Ha a kertkapu nincs megfelelően karbantartva, megjelenhet rajta a rozsda és idővel teljesen tönkreteheti azt. Ezért kell nagyon figyelni a rozsda első jeleire a kapun. A megjelenés első pillanatában még könnyebb eltávolítani a rozsdát, mint később. Ha nem ellenőrzi folyamatosan a rozsda megjelenését kapuján, nagy a veszély, hogy tönkremegy az elhanyagoltságtól és az elhatalmasodó rozsdásodástól.

4. lépés – Távolítsa el a rozsdát

Ha a fém kertkapukon rozsdanyomot talál, vegyen egy darab csiszolópapírt, és dörzsölje le. Ügyeljen arra, hogy fokozatosan haladjon és minden egyes rozsdafoltot távolítson el a kapuról. Arra is fordítson figyelmet, hogy ne dörzsölje túl erősen a felületet, nehogy a kapu festése megsérüljön, és javítani kelljen. Ellenőrizze a kapu mindkét oldalán lévő rozsdafoltokat, és ha talál, alaposan távolítsa el azokat.

5. lépés – Mosás és öblítés

Miután eltávolított minden rozsdát a kapuról mossa le újra a kapu mindkét szárnyát, ahogyan azt az első lépésben említettük. Kezdje a szappanos vízes mosással, majd az öblítéssel folytassa, és végül törölközővel szárítsa meg újra a kapukat. Ezután hagyja legalább 30 percig a levegőn száradni a kaput.

6. lépés – Alapozó festék felvitele

Válasszon olyan alapozót, amely fém kertkapuhoz való. Győződjön meg róla, hogy a választott alapozó korrózió gátlót is tartalmaz, hogy megóvja a kaput a rozsdásodástól. Érdemes olyan alapozót választani, ami szórófejjel van ellátva, hogy egyszerű legyen a felvitel. Tárja ki a kaput szélesre, kezdje el permetezni az alapozót felülről. Folytassa a permetezést, egészen addig, míg el nem éri a kapu alját. Tegyen ugyanígy a másik szárnyon is. A nagyobb védelem érdekében két réteg alapozót vigyen fel. Győződjön meg róla, hogy az első réteg már megszáradt, mielőtt elkezdené felvinni a másodikat.

7. lépés – Kapu záraink és reteszeinek kenése

Ez az egyik legfontosabb lépés, ezért nagyon fontos kiválasztani a megfelelő kenőanyagot. A WD-40 csodásan működik a kapu zárainak és a reteszeinek kenésekor. A WD 40 nem csak megfelelő kenést biztosít a fém kertkapuk zárszerkezetének, hanem segít megóvni a rozsdától is. Ha a kapu zárait és reteszeit  WD-40 –nel kezeli, egészen biztos lehet abban, hogy gördülékenyen és zökkenőmentesen fognak működni. A rozsda az egyik fő oka annak, hogy ha a fém kapuk zárai és a reteszek már nem elég hatékonyak, és egy idő után már nehéz lesz kinyitni és bezárni őket. A WD-40-nel kezelt zárak és reteszek ellenállnak a rozsdának a kapu zavartalanul fog működni.

8. lépés – Festés

A tisztítási folyamat utolsó lépése a fém kertkapu lefestése. Ezt a lépést nem szükséges minden egyes alkalommal elvégezni, amikor megtisztítja a fém kaput, évente egyszer bőven elég. Győződjön meg róla, hogy olyan festéket választ, ami alkalmazható fém kertkapun és megfelel annak a típusú fémnek, amiből a kapu készült. A kapu lefestése védelmet nyújt rozsda ellen. Vigye fel a festéket két rétegben, ha esetleg úgy érzi, hogy egy réteg nem elegendő. Győződjön meg róla, hogy az első réteg alaposan megszáradt, mielőtt elkezdené felvinni a második réteget.

A fém kertkapuk nem csak mutatósak, hanem maximális védelmet, tartósságot és eleganciát is nyújtanak házának. A fenti lépésekkel megőrizheti a fém kertkapuk tökéletes állapotát, és néhány egyszerű lépéssel könnyedén újjá is varázsolhatja őket.