tracking

Hogyan tartsd karban az autód vonóhorgát?

Ebből a rövid összefoglalóból megtudhatod, hogyan tartsd karban az autód vonóhorgát.

A vonóhorog megfelelő karbantartása elengedhetetlen bármilyen pótkocsi biztonságos vontatásához. A vonóhorog stabilan és biztonságosan van rögzítve az autó alvázához, így lehetővé téve egy pótkocsi (például lakókocsi, motorkerékpár vagy hajó pótkocsi stb.) biztonságos vontatását rajta egy szokásos 50 mm átmérőjű fémgolyóval. A pótkocsi vonóhorgát ehhez rögzítik és egy speciális retesz segítségével fixálják a helyén. Vannak rögzített vonóhorogok (amelyek mindig láthatók) és kivehető (vagy összecsukható) modellek, amelyek nem láthatók, ha nem használják őket.

A vonóhorog mellett található egy elektromos csatlakozó, amely összeköti a pótkocsi elektromos szolgáltatásait (féklámpa, parkolólámpák stb.) az autó elektromos rendszerével. Ha a pótkocsi nincs csatlakoztatva, a csatlakozó érintkezői felett fedél van. A rossz időjárás és az autó által utazás közben bekerülő anyagok megzavarhatják ezeknek az alkatrészeknek a megfelelő működését, ezért állandó és gondos karbantartást kell végeznünk, hogy soha ne legyenek problémáink vele.

Amire szükséged lesz

Lépés 1: A HITCH RÖGZÍTŐ RENDSZER ELLENŐRZÉSE

Célszerű úgy megkezdeni a pótkocsi függesztésének ellenőrzését, hogy gondosan felmérjük a vonóhorog csavarjainak szorosságát. Az első ellenőrzést körülbelül 1000 km megtétele után kell elvégezni. Ezt követően célszerű minden alkalommal ellenőrizni, amikor a pótkocsit a járműhöz kötjük. A golyót mérővel (minden út előtt) ellenőrizd, hogy a gömb átmérője nem kisebb, mint 49 mm. Ha kisebb, mint 49 mm, akkor a gömbcsövet ki kell cserélni. Ezt a műveletet nem hajthatják végre magánfelhasználók, ezt a folyamatot egy erre jogosult szerelőnek kell elvégeznie.

towbar maintenance (1)

Lépés 2: GOLYÓKARBANTARTÁS

A vonóhoroghoz rögzített gömböt mindig tisztán kell tartani, és megfelelő burkolattal (puha szintetikus golyóval) kell védeni, ha a éppen nem használják. Az útról származó szennyeződéseket egyszerűen alapos mosással és szárítással lehet eltávolítani. A vízzel elkevert zsír hatékonyan eltávolítható, ha a labdát WD-40 Specialist gyors hatású zsírtalanítóval kezelik, amely gyorsan eltávolítja a zsírt, olajat és szennyeződéseket maradványok nélkül. Ha rozsdát észlelsz a golyón, finomszemcsés smirgli papírt használj annak eltávolítására. Csak finoman dörzsöld, hogy elkerüld az alkatrész gömb alakjának megváltoztatását.

towbar maintenance (2)

Lépés 3: A GOLYÓ KARBANTARTÁSA STABILIZÁLÓ RENDSZERREL NEM ELLÁTOTT JÁRMŰVÖN

A vonóhorog karbantartása során két helyzetet kell megkülönböztetni:

  1. Stabilizáló rendszer nélküli pótkocsi használata
  2. Stabilizáló rendszerrel ellátott pótkocsi használata.

Az első esetben az előző lépésben leírt alapos tisztítás után hasznos lehet egy vékony kenőanyag-réteg felvitele a golyó és a vonószerkezet közötti súrlódás csökkentésére. Használhatunk WD-40 Specialista PTFE kenőanyagot, amely kiváló kenést és védelmet nyújt, csökkentve a súrlódást víz jelenlétében is.

towbar maintenance (3)

Lépés 4: A GOLYÓ KARBANTARTÁSA STABILIZÁLT VONTATÁSNÁL

A második esetben a labdát soha nem szabad kenni, mivel a stabilizáló rendszer speciális hüvelyekkel rendelkezik, amelyek a golyóra hatnak. A kenőanyag összekeveredik a hüvelyek által felszabaduló anyaggal, és olyan pasztát hoz létre, amely komolyan zavarhatja a hüvelyek működését. Ha az új golyó festékkel van bevonva, ezt csiszolópapírral óvatosan dörzsölve kell eltávolítani, mivel ez is zavarhatja a hüvelyek működését.

towbar maintenance (4)

Lépés 5: AZ ELEKTROMOS CSATLAKOZÓK TISZTÍTÁSA

Elindulás előtt meg kell győződnöd arról, hogy az elektromos vezetékek megfelelően működnek-e. A csatlakozásokat tökéletesen tisztán kell tartani, hogy a pótkocsi összekapcsolásakor a megfelelő áramot biztosítsák az autóból. Ez vonatkozik mind a vonóhorog melletti, mind a pótkocsin lévő érintkezőre. Ezt megtehetjük a WD-40 Kontakt tisztító használatával, amely hatékonyan oldja fel az olajat, a zsírlerakódásokat és a kondenzációt az elektromos vagy elektronikus berendezéseken, beleértve a kényes anyagokat is. Gyorsan behatol a nehezen elérhető területekre, gyorsan szárad és nem hagy maradványokat maga után. A rövidzárlatok kiküszöbölésével helyreállítja az elektromos vezetőképességet. Célszerű rendszeresen ellenőrizni az elektromos vezetékeket, a teljes hosszat megvizsgálva, hogy elkerüljük a rendszer működését veszélyeztető sérüléseket.

towbar maintenance

Összefoglaló

Ebből a rövid összefoglalóból megtudhattad, hogyan tartsd karban az autód vonóhorgát.

Felelősségi nyilatkozat

A WD-40 termékeinek bemutatott és ismertetett felhasználási módjait a felhasználók szolgáltatták a WD-40 vállalat számára. Ezeket a felhasználási lehetőségeket a WD-40 vállalat nem tesztelte és nem is képezik a WD-40 vállalat hivatalos felhasználási ajánlásait. A WD-40 vállalat termékeinek használatakor, kérjük mindig hallgasson a józan észre! Mindig kövesse a használati utasítást és mindig tartsa szem előtt a csomagoláson feltüntetett figyelmeztetéseket! 

Hasonló Útmutatók

Kapcsolat

Meteor CEE H-2461 Tárnok, Pacsirtamező u. 2. Hungary

© 2021 WD-40 Company